Magazin 27.09.2018.

Uskoro prvi album Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka

ČITANJE: 3 minute

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka (GTO BL), koji je prethodnih godina sa predsjednikom Spomenkom Guzijanom na čelu nizao uspjeh za uspjehom, završio je snimanje albuma, koji bi svjetlo dana, zajedno sa video-spotom za jednu numeru, trebalo da ugleda tokom sljedećeg mjeseca.

“Nama je sada prioritet završetak muzičkog CD-a koji je u fazi postprodukcije, pa ćemo tokom oktobra vjerovatno imati njegovu promociju i promociju video-spota za pjesmu ‘Banjalučkom ulicom’, čiji je autor Zlatan Mirić”, kazao je za “Nezavisne” Spomenko Guzijan otkrivajući i ostale planove GTO BL.

Orkestar će, naime, tokom oktobra tekuće godine nastupiti i na tamburaškom festivalu “Starčevačka tambura”, koji se održava u Pančevu, sa kojeg se u godinama iza nas vraćao sa osvojenim prvim i drugim mjestom, nagradama publike i žirija.

Kako su se tamburaši iz Banjaluke prošle godine vratili i kao prvonagrađeni sa “Tamburica festa” u Novom Sadu, te Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe iz Osijeka, pred njima je velika odgovornost, jer ljestvica koju su podigli ovim nastupima zaista je na visokom nivou.

“I ove godine smo u Novom Sadu osvojili nagradu za inovativni doprinos u tamburaškoj muzici. Specijalno priznanje je došlo jer smo izašli sa programom koji nije isključivo tamburaški, tako da je žiri ocijenio da smo neka vrsta avangarde u tamburi”, kaže Guzijan.

On takođe najavljuje koncerte u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i ostalim manje razvijenim opštinama u Republici Srpskoj, koji će biti održani u okviru decentralizacije kulture, programa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijeđenog sredstvima od prihoda igara na sreću. Nakon što duh tamburaške muzike prođe kroz ove gradove, za banjalučke tamburaše neće biti predaha jer ih čekaju pripreme za novogodišnji gala koncert u matičnom gradu.

“Ono za šta se posebno pripremamo je naš novogodišnji gala koncert, koji se održava u januaru, uz Srpsku novu godinu, gdje spremamo jedan, da tako kažem, evergrin program za tamburu, ali je radni naziv koncerta ‘Veče kafanske muzike’. To je koncert koji se održava dvije-tri večeri zaredom  i tamburaški je događaj sezone u Banjaluci”, najavljuje Guzijan govoreći da GTO BL pripreme za sve nabrojane događaje vrši u alternativnim prostorijama.

Prostorije Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”, gdje su do sada održavane probe, naime, već dva mjeseca su u fazi rekonstrukcije.

“Uprava škole pronašla nam je drugu prostoriju u kojoj mi možemo raditi, a i ona je još uvijek u izgradnji, tako da mi privremeno dijelimo prostor sa Muzičkom školom. Nismo ostali bez prostora, samo smo u fazi reorganizovanja školskog prostora u kojem će biti mjesta i za nas. Ovo je takođe privremeno dok nova djeca ne dođu, a daj bože da ima što više djece pa da nas izbace skroz”, optimističan je Guzijan. Orkestar na čijem je čelu bio je voljan dati i svoj doprinos u kandidaturi Banjaluke za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, a šta je bilo od svega toga, Guzijan je govorio za Nezavisne

“Mi smo poslali dva projekta kada je grad raspisao konkurs. Nažalost, nijedan od ta dva projekta nije prošao, pošto se po strukturi onoga što je komisija podržala više išlo na neka arhitektonsko-urbana rješenja i stvari koje smo mi predlagali nisu našle svoje mjesto. Naravno, to nas neće omesti da zajedno sa gradom idemo u pravcu da doprinesemo razvoju kulture. I ako bude kandidature i ako ne bude, treba svi da radimo na tome da se kulturni život u gradu digne na jedan viši nivo”, jasan je Guzijan.

(Nezavisne)