Vijesti 25.10.2015.

Uskoro rješenje za centar za rehabilitaciju sluha i govora

ČITANJE: 1 minuta
logoped
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će ubrzo biti riješeno pitanje finansiranja zaposlenih u banjalučkom Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Malešević kaže da je resorno ministarstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Gradskom upravom Banjaluka na najboljem putu da ubrzo riješi ovo pitanje.

On je istakao da je Centar specifična ustanova jer se finansira iz tri izvora – Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, odnosno Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i grada Banjaluka.

Prema njegovim riječima, Centra je uspio da registruje djelatnost zdravstvene zaštite, odnosno specijalističke ambulante za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Time su stvorene potrebne zakonske pretpostavke, pa je Centar uputio zahtjev za sklapanje ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske, na osnovu kojeg će biti isplaćen dug, odnosno neisplaćene plate zaposlenim radnicima”, istakao je Malešević.

On je naglasio da se ubrzano radi i na izradi novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ove ustanove, kojim će biti riješeno pitanje osam radnika, koji su sada neraspoređeni.

Zbog nesplaćenih plata i premještaja na drugo radno mjesto, prije nekoliko dana radnik Centra za rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci Nada Dakić stupila je u štrajk glađu.

(Agencije)