Vijesti 21.04.2016.

Uskoro rješenje za isplatu boračkog dodatka

ČITANJE: 1 minuta
cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je uvođenje penzija u budžetski sistem i zatvaranje kratkoročnih obaveza Fonda PIO izazvalo trenutno opterećenje i neizmirenje određenih budžetskih obaveza, te navela da će uskoro biti riješeno pitanje isplate 11 miliona KM za godišnji borački dodatak.

Cvijanovićeva je sinoć  rekla da se znalo kakvih će poteškoća biti na početku funkcionisanja trezorskog sistema isplate penzija, da će biti kratkoročnih poremećaja i da svakog mjeseca za penzije mora biti izdvojeno 83 miliona KM.

Prema njenim riječima, druga stvar koja je izazvala opterećenje u izvršenju budžetskih obaveza jeste to što su radi uvođenja penzija u trezorski sistem morale biti zatvorene kratkoročne obaveze Fonda PIO, koje su iznosile 70 miliona KM.

“Upravo tih 70 miliona KM obaveza odrazilo se na neizvršenje drugih obaveza, a koje se, između ostalog, odražavaju na kašnjenje u isplati godišnjeg boračkog dodatka”, pojasnila je Cvijanovićeva i izrazila žaljenje što je došlo do kašnjenja u isplati boračkog dodatka.

Ona je naglasila da je trezorskim sistemom stvorena sigurnost za najstariju populaciju, stabilnom i redovnom isplatom penzija.

Cvijanovićeva je pojasnila da je u okviru budžetskog sistema omogućeno da isplata penzija bude okončana za 10 dana, i to da za sedam dana budu isplaćene u Srpskoj, a još tri dana za isplate korisnicima u inostranstvu.

Ona je podsjetila i da je za boračke kategorije u Republici Srpskoj u prošloj godini isplaćen 241 milion KM, od čega za lične i porodične invalidnine više od 160 miliona KM.

 (Agencije)