Vijesti 11.03.2016.

Uskoro s radom počinje televizija na hrvatskom jeziku

ČITANJE: 2 minute
nasa-tv-hloverka
Dugo najavljivana nova televizijska kuća u Mostaru na hrvatskom jeziku, nakon nekoliko prolongiranja, sa radom počinje u ponedjeljak 14. marta u 17.30 sati s emisijom „Dobar dan Hercegovino”.

U 19 sati će se emitovati informativna emisija “Dnevnik”, a u 20 sati , svakim radnim danom, emitovaće se tematsko-dijaloške emsije sa različitim sadržajem (politika, privreda, kultura i sport).

U početku će se emitovati samo tri sata programskog sadržaja iz vlastite produkcije, a vremenom planiraju proširiti program. Od ideje do realizacije ovog medijskog projekta prošle su tri godine. Osnivači Naše TV su privrednici iz Hercegovine, koji su ušli sa kapitalom od 990.000 maraka

Glavna urednica Naše TV Hloverka Novak-Srzić, dugogodišnja novinarka i urednica na HRT-u, je kazala kako je „Naša TV“ jedan ozbiljan i dugovječan projekt, te da su vrlo ozbiljni u namjerama da na ovom medijskom prostoru zauzmu svoje mjesto.

– Ovih 55 privrednika koji su uložili svoj kapital, napravili su vrlo važno djelo u smislu javnoga dobra. Ni jedan nema prevlast, ni jedan ne može računati na profit, osim na to da građani ovih prostora zaslužuju dobro i objektivno informisanje. Naša TV će biti nezavisna o političkim opcijama, o bilo kakvim iteresima. Mi smo, zapravo, u nekom smislu javna lokalna televizija – program emitujemo na hrvatskom jeziku, koji je godinama bio zanemaren na javnom servisu. Mislim da će to biti uskoro ispravljeno – kazala je Novak-Srzić.

Prema riječima producenta Naše TV Ivana Cigića, program će ići uživo kako iz studija, tako i s terena.

– Zahvaljujući tehničkoj potpori koju smo ostvarili, moći ćemo se uključiti iz bilo kojeg dijela regije kojoj pripadamo. To je jedna od prednosti koju ćemo vrlo rado koristiti – kazao je Cigić.

Naša TV ima cilj formiranja kanala na hrvatskom jeziku, koji bi uglavnom trebao biti sadržajem baziran na Hercegovinu. Za sada ova firma ima 24 zaposlenika, od toga 14 novinara. Gledaoci će program moći pratiti putem kablovskih operatera „Home TV“ i „Telemach“. Preuzimaće se i dio programa Deutche Wellea, a i dijela sadržaja HRT-a. Opremljena je savremenom tehnologijom, ali će za opstanak biti presudan kvalitet programa, odnosno da li će ta priča biti prihvaćena od gledalaca

(Faktor.ba)