Vijesti 14.12.2015.

Uskoro sanacija još pet klizišta

ČITANJE: 2 minute
kliziste
Sanacija još pet klizišta na području grada trebalo bi da počne uskoro.

-Izabarni su izvođači radova i u toku je priprema ugovora za sanaciju ovih klizišta. Dinamika radova će zavisiti od vremenskih prilika – potvrdio je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, Zoran Novaković.

– Nadam se da će nam vrijeme dozvoliti da što prije završimo i ove projekte – naglasio je on i dodao da je riječ o klizištima u ulicama: Braće Miletić, Vojvode Uroša Drenovića (ogranak), Bilećka, Karađorđeva kod broja 475 i putu Debeljaci – Gavranići.

Naime, prošlogodišnje poplave u gradu osim štete na objektima i infarstrukturi, uzrokovale su i veliki broj klizišta. U njihovu sanaciju u 2014. i 2015 godini uloženo je više od dva miliona KM. Sanirana su 32, dok je evidentirano još oko 150 aktivnih klizišta. Od toga, oko 85 je  na privatnim parcelama, a ostalo na javnim površinama i putnoj infastrukturi.

Prema procjenama nadležnog Odjeljenja, da bi se sanirala preostala klizišta na javnoj infrastrukturi potrebno je blizu tri miliona maraka. Najveći broj njih je nastao u prošlogodišnjim poplavama.
-Prioritet su nam klizišta na infarstrukturi – istakao je načelnik Novaković.

On podsjeća da je u 2014. godini iz budžeta grada za klizišta uloženo oko 370 hiljada, a da je u saradnji sa „Vodama Srpske“ uloženo još oko 930 hiljada. U 2015. godini planirano je još milion maraka.

Među najvećim klizištima koja su sanirana su klizišta u ulici Veljka Mlađenovića i dva klizišta na putu za Ponir. Samo za ova tri klizišta uloženo je oko 650 hiljada KM. Jedno od većih klizišta je sanirano u Ulici Manjačkih ustanika.

-Za dva klizišta na Poniru uložili smo oko 400 hiljada maraka da bi smo ih sanirali. U naselju Draklulić, u ulici Veljka Mlađenovića, podzemne vode su odnijele pola saobraćajnice. I tu smo uložili 250 hiljada KM. Takođe i u ulici Zdravka Dejanovića zabilježeno je nekoliko klizišta i do sada smo uložili blizu 200 hiljada – rekao je načelnik Novaković.

– U pitanju su značajna sredstva i očekujemo da ćemo imati i razumijevanje Vlade RS, da nam i dalje pomaže u njihovoj sanaciji. U toku je priprema programa i vidjećemo šta će moći biti realizovano naredne godine – zaključio je Novaković.

(Banjaluka.rs.ba)