Sport 09.05.2019.

Uskoro se osniva Ragbi liga klub “Borac”

ČITANJE: 2 minute

Grupa ljubitelja ragbija iz Banjaluke u procesu je osnivanja Ragbi liga kluba “Borac” koji će biti član Sportskog društva Borac Banjaluka.

U Banjaluci su u proteklih par godina postojala dva ragbi kluba, koja su se, nažalost, ugasila, a uskoro će novi klub biti prilika svim zainteresovanim da se oprobaju u ovom sportu.

Prvi planovi su im da povećaju zainteresovanost za ragbi, jer smatraju da može visoko da se kotira u našem gradu.

Kako su još u procesu osnivanja i registracije kluba, trenutno su ograničeni kad je u pitanju promocija ovog sporta, što se prvenstveno odnosi na osnovne i srednje škole.

“Čim završimo proces potpune registracije kluba kroz najkasnije dva mjeseca, već od sljedeće školske godine, planiramo da počnemo raditi sa srednjoškolcima u najmanje tri srednje škole u Banjaluci. Zasad, javljaju nam se zainteresovani koji čuju za klub od naših igrača, vide naš sajt ili plakate koje već radimo. Čim se završi potpuni proces registracije i osnivanja kluba, počinjemo da radimo maksimalno u cilju širenja i promovisanja ragbija”, kaže Lazar Karalić, jedan od osnivača kluba koji iza sebe ima brojne uspjehe u ovom sportu.

Takođe, do kraja godine, planiraju da formiraju seniorski tim, da bi 2020. mogli igrati Drugu ligu Srbije i Regionalnu ragbi 13 ligu (ragbi 13 ili ragbi liga).

“Nadamo se formiranju Ragbi 13 reprezentacije Republike Srpske. U BiH trenutno postoji samo jedan aktivan ragbi 13 klub, a to je RLK FIS Vitez iz Viteza. Naravno, mi smo sada drugi tim, koji se formira. Postoji i Ragbi 13 savez Bosne i Hercegovine, koji se prije svega brine o reprezentaciji BiH i o takmičenjima na teritoriji cijele BiH. Svakako je plan da se ponovo pokrene nacionalna liga”, kaže Karalić.

Postoji i mogućnost da se priključe i nekoj od liga drugih zemalja, poput Danske i Švedske, kao i National 1 diviziji Francuske.

“Ako dobijemo ogromnu podršku od predsjednika RS, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Gradske uprave Banjaluka i svih drugih koji mogu da pomognu, može biti realizovano da jedan banjalučki sportski kolektiv nastupa u potpuno drugom takmičenju, u nekoj drugoj zemlji”, ističe Karalić.

U klub su svi dobrodošli, bez obzira da li su prije igrali ragbi ili nisu, a prijaviti se možete na njihovom sajtu rkborac.weebly.com.

“Najbitnije je da dođete i probate, da se zainteresujete za sport te vidite da je to pravi muški sport i kako kažu ‘Greatest game of all’. Dođite da se družimo, putujemo i igramo”, poručuju iz kluba.

(banjaluka.net)