Uskoro se osniva Ragbi liga klub “Borac”

Grupa ljubitelja ragbija iz Banjaluke u procesu je osnivanja Ragbi liga kluba “Borac” koji će biti član Sportskog društva Borac Banjaluka.

U Banjaluci su u proteklih par godina postojala dva ragbi kluba, koja su se, nažalost, ugasila, a uskoro će novi klub biti prilika svim zainteresovanim da se oprobaju u ovom sportu.

Prvi planovi su im da povećaju zainteresovanost za ragbi, jer smatraju da može visoko da se kotira u našem gradu.

Kako su još u procesu osnivanja i registracije kluba, trenutno su ograničeni kad je u pitanju promocija ovog sporta, što se prvenstveno odnosi na osnovne i srednje škole.

“Čim završimo proces potpune registracije kluba kroz najkasnije dva mjeseca, već od sljedeće školske godine, planiramo da počnemo raditi sa srednjoškolcima u najmanje tri srednje škole u Banjaluci. Zasad, javljaju nam se zainteresovani koji čuju za klub od naših igrača, vide naš sajt ili plakate koje već radimo. Čim se završi potpuni proces registracije i osnivanja kluba, počinjemo da radimo maksimalno u cilju širenja i promovisanja ragbija”, kaže Lazar Karalić, jedan od osnivača kluba koji iza sebe ima brojne uspjehe u ovom sportu.

Takođe, do kraja godine, planiraju da formiraju seniorski tim, da bi 2020. mogli igrati Drugu ligu Srbije i Regionalnu ragbi 13 ligu (ragbi 13 ili ragbi liga).

“Nadamo se formiranju Ragbi 13 reprezentacije Republike Srpske. U BiH trenutno postoji samo jedan aktivan ragbi 13 klub, a to je RLK FIS Vitez iz Viteza. Naravno, mi smo sada drugi tim, koji se formira. Postoji i Ragbi 13 savez Bosne i Hercegovine, koji se prije svega brine o reprezentaciji BiH i o takmičenjima na teritoriji cijele BiH. Svakako je plan da se ponovo pokrene nacionalna liga”, kaže Karalić.

Postoji i mogućnost da se priključe i nekoj od liga drugih zemalja, poput Danske i Švedske, kao i National 1 diviziji Francuske.

“Ako dobijemo ogromnu podršku od predsjednika RS, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Gradske uprave Banjaluka i svih drugih koji mogu da pomognu, može biti realizovano da jedan banjalučki sportski kolektiv nastupa u potpuno drugom takmičenju, u nekoj drugoj zemlji”, ističe Karalić.

U klub su svi dobrodošli, bez obzira da li su prije igrali ragbi ili nisu, a prijaviti se možete na njihovom sajtu rkborac.weebly.com.

“Najbitnije je da dođete i probate, da se zainteresujete za sport te vidite da je to pravi muški sport i kako kažu ‘Greatest game of all’. Dođite da se družimo, putujemo i igramo”, poručuju iz kluba.

(banjaluka.net)

BOLJI PLASMAN PROIZVODA IZ SRPSKE: Višković prisustvovao otvaranju izložbenog sajma u Lincu

U Lincu je otvoren izložbeno – prodajni sajam, koji, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beču, organizuje Područna privredna komora Banjaluka.   Oko 35 privrednih društava iz Srpske imaće mogućnost da pojača plasman svojih proizvoda na tržištu Austrije, ali i Njemačke i Češke. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvovao je svečanom otvaranju izložbeno-prodajnog salona

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,