Uskoro skuplji parking u centru grada, proširuje se nulta zona?

Tehnički prijedlog za povećanje cijene parkinga u centru grada je spreman, ali konačna odluka je na gradonačelniku, koaliciji i odbornicima, oni odlučuju da li će i kada će ovaj prijedlog ići na dnevni red, kazao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Naveo je da se, pored dizanja cijena, predlaže i proširenje nulte zone, kao i poboljšanje kvaliteta usluga javnog prevoza.

“Cilj je da stimulišemo vlasnike privatnih automobila, koji bi za kilometar ili dva sami dolazili u centar autom, da koriste javni prevoz. Neće im se isplatiti da u centar grada dolaze autom, jer će cijena parkiranja biti destimulativna”, objasnio je Sandić, ali nije rekao za koliko bi parking mogao poskupjeti.

Ističe da cilj poskupljenja parkinga nije ostvarivanje većih prihoda, već rasterećenje centra grada od saobraćajnih gužvi.

“Smatramo da su uslovi za ovako nešto odavno zreli, ne da bismo mi ostvarili veće prihode, već da bismo doveli do smanjenja saobraćajnih gužvi”, rekao je Sandić.

Dodaje da se cijena parkinga nije mijenjala već 17 godina te da Banjaluka ima najniže cijene parking mjesta u odnosu na gradove iz okruženja.

“Mislim da je to jedan od razloga zašto u centru grada imamo previše automobila. Građani su navikli da dođu u centar grada, ostave auta cijeli dan i onemogućavaju posao onima koji bi u centar autom došli samo da brzo završe svoje poslove”, kazao je Sandić.

Dragan Kabić, asistent na programu “Transport” iz Centra za životnu sredinu, kazao je da će viša cijena parkinga sigurno uticati na to da se broj četvorotočkaša u centru grada smanji.

“Nažalost, kod nas je životna sredina zapostavljena, ali smatram da će građani lako shvatiti ekonomski aspekt”, rekao je Kabić.

Miloš S. iz Borika kazao je da se slaže sa idejom poskupljenja parkinga u centru grada te da je iznenađen da ovako nešto nije i ranije zaživjelo.

“Nije u redu da ista cijena parkinga bude na parkingu koji je blizu centra grada i nekoliko kilometara dalje. Ovako nešto sam očekivao i ranije”, kazao je Miloš.

Vesna B., majka dvoje djece, koja živi u Novoj varoši, kaže da se često šeta sa djecom do centra grada te da podržava više cijene parkinga ako budu ograničene na nultu zonu.

“I sama sam vozač, ali se trudim da auto koristim isključivo kada idem negdje daleko. Ne vidim problem da se prošetam do centra, tako je i zdravije”, smatra Vesna.

Bojan V. iz Rosulja, koji radi u centru grada, kaže da bi volio da parking ne poskupljuje, jer svaki dan parkira automobil u centru grada blizu posla, ali da će ga parkirati negdje u drugoj zoni ako dođe do poskupljenja.

Parkiranje u nultoj zoni košta jednu KM za sat vremena, a najduže vrijeme trajanja parkiranja je dva sata. Cijena parking karte u prvoj zoni je takođe jednu KM za sat vremena, ali cjelodnevna parking karta je pet KM, dok je cijena parkinga u drugoj zoni 0,50 KM za sat vremena, a cjelodnevna karta je tri KM.

(Nezavisne)

PREDSTAVNIČKI DOM BIH: Usvojen Zakon o prestanku mandata VSTS-a, Mektić predlagač

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojio je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, čiji je predlagač Dragan Mektić. Za su glasala 24 zastupnika, protiv je bilo 11, dok suzdržanih glasača nije bilo. Ovaj zakon sada ide u Dom naroda

ZBOG NASTUPA SPORNOG IGRAČA: Borac će se žaliti na odluku o rezultatu meča sa Gračanicom

Rukometni klub Borac m:tel uputiće žalbu na odluku da meč osmog kola Premijer lige protiv Gračanice (21:24) bude registrovan postignutim rezultatom. Ovo je rekao direktor Banjalučana Vladimir Branković poslije konačne odluke komesara Srđana Jovića koji je objasnio da baš ovako nalaže član 93. Propozicija takmičenja Premijer lige. Da podsjetimo, na pomenutoj utakmici sporan je bio

PREMIJERA: Predstava “Sirano de Beržerak” u Dječjem pozorištu RS

Predstava “Sirano de Beržerak” koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka, igra Aleksandar Blanić, a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete