Uskoro skuplji parking u centru grada, proširuje se nulta zona?

Tehnički prijedlog za povećanje cijene parkinga u centru grada je spreman, ali konačna odluka je na gradonačelniku, koaliciji i odbornicima, oni odlučuju da li će i kada će ovaj prijedlog ići na dnevni red, kazao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Naveo je da se, pored dizanja cijena, predlaže i proširenje nulte zone, kao i poboljšanje kvaliteta usluga javnog prevoza.

“Cilj je da stimulišemo vlasnike privatnih automobila, koji bi za kilometar ili dva sami dolazili u centar autom, da koriste javni prevoz. Neće im se isplatiti da u centar grada dolaze autom, jer će cijena parkiranja biti destimulativna”, objasnio je Sandić, ali nije rekao za koliko bi parking mogao poskupjeti.

Ističe da cilj poskupljenja parkinga nije ostvarivanje većih prihoda, već rasterećenje centra grada od saobraćajnih gužvi.

“Smatramo da su uslovi za ovako nešto odavno zreli, ne da bismo mi ostvarili veće prihode, već da bismo doveli do smanjenja saobraćajnih gužvi”, rekao je Sandić.

Dodaje da se cijena parkinga nije mijenjala već 17 godina te da Banjaluka ima najniže cijene parking mjesta u odnosu na gradove iz okruženja.

“Mislim da je to jedan od razloga zašto u centru grada imamo previše automobila. Građani su navikli da dođu u centar grada, ostave auta cijeli dan i onemogućavaju posao onima koji bi u centar autom došli samo da brzo završe svoje poslove”, kazao je Sandić.

Dragan Kabić, asistent na programu “Transport” iz Centra za životnu sredinu, kazao je da će viša cijena parkinga sigurno uticati na to da se broj četvorotočkaša u centru grada smanji.

“Nažalost, kod nas je životna sredina zapostavljena, ali smatram da će građani lako shvatiti ekonomski aspekt”, rekao je Kabić.

Miloš S. iz Borika kazao je da se slaže sa idejom poskupljenja parkinga u centru grada te da je iznenađen da ovako nešto nije i ranije zaživjelo.

“Nije u redu da ista cijena parkinga bude na parkingu koji je blizu centra grada i nekoliko kilometara dalje. Ovako nešto sam očekivao i ranije”, kazao je Miloš.

Vesna B., majka dvoje djece, koja živi u Novoj varoši, kaže da se često šeta sa djecom do centra grada te da podržava više cijene parkinga ako budu ograničene na nultu zonu.

“I sama sam vozač, ali se trudim da auto koristim isključivo kada idem negdje daleko. Ne vidim problem da se prošetam do centra, tako je i zdravije”, smatra Vesna.

Bojan V. iz Rosulja, koji radi u centru grada, kaže da bi volio da parking ne poskupljuje, jer svaki dan parkira automobil u centru grada blizu posla, ali da će ga parkirati negdje u drugoj zoni ako dođe do poskupljenja.

Parkiranje u nultoj zoni košta jednu KM za sat vremena, a najduže vrijeme trajanja parkiranja je dva sata. Cijena parking karte u prvoj zoni je takođe jednu KM za sat vremena, ali cjelodnevna parking karta je pet KM, dok je cijena parkinga u drugoj zoni 0,50 KM za sat vremena, a cjelodnevna karta je tri KM.

(Nezavisne)

DONACIJA VLADE JAPANA: Domu zdravlja u Banjaluci dva ambulantna vozila

Dom zdravlja u Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana. Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku

Dalibor Tomaš u Upravnom odboru UIO BiH

Vlada Republike Srpske imenovala je Dalibora Tomaša za vršioca dužnosti člana Upravog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH umjesto Miodraga Kudića. Na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u četvrtak, Kudić je razrješen dužnosti, a odmah zatim imenovan Tomaš. – Dalibor Tomaš, diplomirani ekonomista, imenuje se za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora UIO do okončanja procedure

DODIK: Nije usvojen nikakav dokument kojim se prejudicira članstvo BiH u NATO-u

Srpski član Predsjedništva BiH Miloraf Dodik rekao je danas, osvrćući se na imenovanje Zorana Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvajanje Programa reformi BiH, da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen. – Čak se otvoreno u tok dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo. Piše da

PRIHVAĆENA ŽALBA ADVOKATA Miloš Ećim ostaje na slobodi

Miloš Ećim, sin bivšeg zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti Republike Srpske Ljubana Ećima, će danas biti pušten na slobodu, zato što je prihvaćena žalba njegovog advokata Dragana Stupara na odluku Osnovnog suda Banjaluka, saznaje Srpskainfo.

REAKCIJE: Vlast i opozicija u RS i FBiH o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara

Program reformi BiH, koji je usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članice NATO saveza, što se može smatrati velikim uspjehom Republike Srpske, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević. “Predsjedništvo BiH je usvojilo

PDP OPSJEDNUT RTRS-om: Od metle do jagnjeta

„Predstavnici SDS-a, PDP-a i SRS RS uputili su pismo generalnom direktoru RTRS-a u kome su izrazili nezadovoljstvo dopisom, u kojem je menadžment Јavnog servisa obavijestio narodne poslanike da su instalisanjem programa na internetu omogućena praćenja sjednica NSRS. Ovakvo objašnjenje je u najmanju ruku nekorektno, poručili su predstavnici opozicije koji su zatražili da direktor RTRS-a podnese