Svijet 18.11.2020.

USKORO TRAŽE ODOBRENJE: “Pfizer” testirao vakcinu za korona virus, 95 odsto efikasna

ČITANJE: 2 minute

Pfizer je objavio kako su konačni rezultati završne faze ispitivanja cjepiva koje je razvio u suradnji s tvrtkom BioNTech potvrdili da je 95 posto djelotvorno, te da će zahtjev za izvanrednim odobrenjem tražiti u narednim danima.

Farmaceutska tvrtka je objavila kako su rezultati djelovanja cjepiva koje je razvila s njemačkim BioNTechom dosljedni u raznim dobnim i etničkim skupinama te da nema većih nuspojava.

Efikasnost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto, dodala je tvrtka.

Konačna analiza dolazi samo tjedan dana nakon što su prvotni rezultati pokazali da je to cjepivo djelotvorno u više od 90 posto slučajeva.

U međuvremenu je američka tvrtka Moderna objavila da je njezino cjepivo djelotvorno u gotovo 95 posto slučajeva.

Uspjeh dva cjepiva

Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1.3 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu.

No trebat će još nekoliko mjeseci prije široke upotrebe cjepiva, iako će ga prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika u SAD-u primiti već ove godine.

Pfizer je u srijedu otkrio da je imao 170 slučajeva zaraze na uzorku od više od 43 tisuće ispitanika, od kojih je 162 bilo među onima koji su primili placebo, a 8 u skupini koja je cijepljena. Desetero ljudi razvilo je teške simptome covida-19, među njima jedna osoba koja je primila cjepivo.

Više od 2 posto cijepljenih osjetilo je umor, a nakon druge doze taj postotak je narastao na 3.7 posto. Stariji ispitanici imali su manje nuspojava nakon cjepiva.

Pfizer i BioNTech će podatke ispitivanja predstaviti regulatornim agencijama diljem svijeta, kao i recenziranom znanstvenom časopisu.

Tvrtke su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za zaštitu 25 milijuna ljudi, a u idućoj godini do 1.3 milijardi doza.

EMA dobila dokumentaciju

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da su Pfizer i BioNTech predali dokumentaciju kliničkih ispitivanja kasne faze njihova potencijalnog cjepiva protiv covida-19 radi postupne ocjene, ali još nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem.

EMA je pokrenula postupak postupne ocjene dokumentacije njihova cjepiva 6. listopada, čime se želi ubrzati moguće odobrenje cjepiva.

“Nisu podnijeli zahtjev za odobrenjem”, objavila je agencija.

(SB/Banjaluka.net)