USMJERIĆE SE NA PETICIJE Opozicija odustala od novih protesta

Lideri opozicionih protesta odustali su od zakazivanja novih protestnih skupova, saopštio je večeras poslanik PDP-a i jedan od organizatora Draško Stanivuković. 

Pred nekoliko stotina okupljenih, Stanivuković je poručio da će se, umjesto zakazivanja novih protesta, koje su se, po ranijim najavama, trebali održavati svakog četvrtka, usmjeriti na organizovanje peticija kojom traže ispunjenje njihovih zahtjeva.

Tek nakon tih peticija, vidjećemo kad će biti treći skup – rekao je Stanivuković.
On je ponovio da ostaju iza zahtjeva da se omoguće protesti na Trgu Krajine, da  se riješi „ekološka katastrofa“ u poslovnoj zoni „Incel“, te stave na uvid diplome zaposlenih u javnom sektoru.

Prema procjenama analitičara, do otkazivanja novih protesta došlo je zbog procjene da bi svaki novi skup okupljao sve manje opozicionih pristalica. Oni ističu da su organizatori, po svemu sudeći, očekivali da večeras okupe znatno veći broj Banjalučana.

I uoči samog skupa, bilo je više nego očigledno da će biti teško motivisati veći broj građana i da bi svaki dalji pad broja pristalica bio izuzetno frustrirajući. Stoga je procijenjeno da se odustane od organizacije novih protesta, mada su organizatori ranije najavljivali da će oni biti u parku svakog četvrtka i da će, štaviše, širiti i po drugim gradovima Srpske. Međutim, vidljivo je da nisu u stanju da mobilišu šire mase, bez obzira na uložena velika sredstva u promociju skupa i snažnu medijsku podršku – smatraju analitičari.

Oni procjenuju da je upravo želja da se privuče što veći broj ljudi presudila da se, pored zahtjeva za organizaciju protesta na Trgu, uvrste i zahtjevi poput rješavanja ekoloških problema u „Incelu“.

Iako je jasno da „Incel“ nema nikakve veze sa početnim zahtjevima, tražila se bilo kakva tema, vezana za Banjaluku. Upravo ova tema snažno svjedoči o tome da su Banjalučani prozeli da se iza krupnih riječi o „pravdi“ zapravo krije lična politička ambicija – tvrde analitičari.

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju