Biznis 01.12.2017.

Usorac: Tačnim podacima protiv zloupotreba u poljoprivredi

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da bi dobijanje tačnih podataka u anketi Republičkog zavoda za statistiku “Godišnje istraživanje farmi” trebalo da posluži vlastima da u što većoj mjeri spriječe zloupotrebe u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Govoreći o anketi, koja počinje danas i trajaće do 15. decembra i kojom će na teritoriji Srpske biti obuhvaćena 5.282 porodična poljoprivredna gazdinstva, Usorac je izjavio Srni da su raniji, netačni statistički podaci služili za mešetarenje i manipulaciju i prilikom uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

“Neki su uvozili robu, poput voća, mesa, mlijeka, pa su je izvozili kao domaću. I nije problem bio samo to, već što su za tu robu dobijali podsticaje koji im ne pripadaju i koje nisu zaslužili. Uzimali su podsticaje onim ljudima koji se zaista bave poljoprivrednom proizvodnjom”, ocijenio je Usorac.

On je rekao da je dobijanje tačnih podataka u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom u interesu svih, jer su postojeće statistike u BiH uglavnom netačne.

Usorac je istakao da je riječ o neuređenim evidencijama, te da će se pravo stanje dobiti uzimanjem podataka direktno sa farmi.

“To je vrlo bitno kako bismo, između ostalog, znali gdje smo po poljoprivrednoj proizvodnji, kvalitetu i koliko hrane možemo obezbijediti. Dakle, anketa Republičkog zavoda za statistiku je vrijedna pažnje i farmeri će se odazvati, jer je najgore kada baratate netačnim podacima. Bolje da ih nemamo, nego da su netačni”, ističe Usorac.

Republički zavod za statistiku u ovoj godini prvi put sprovodi anketu “Godišnje istraživanje farmi” kojom će na teritoriji Srpske biti obuhvaćena 5.282 porodična poljoprivredna gazdinstva, odabrana slučajnim uzorkom, a intervjuisanje će obavljati ovlašteni anketari od danas do 15. decembra.

Ovim istraživanjem biće prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, grožđa i drugog voća, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočnoj proizvodnji.

Biće prikupljeni i podaci o klanju stoke, te proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu, prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta.

Prikupljeni podaci trebalo bi da obezbijede osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou.

(Srna)