Biznis 05.10.2018.

USPJEH BANJALUČKOG INOVATORA Nemanja Vujanić osmislio govorni automat za reklamiranje

ČITANJE: 4 minute

Govorni automat koji reklamira proizvode i zamjenjuje štampane letke, reklame, hostese u tržnim centrima. Ovo je u najkraćem inovacija banjalučkog inovatora Nemanje Vujanića, koji je na pripremi svog “proizvoda” radio oko šest mjeseci.

Govorni automat je zapravo inovativan način reklamiranja proizvoda na mjestima prodaje uz pomoć moderne tehnologije, popularan na zapadu. Može da detektuje prisustvo kupaca u blizini i da im u pravom trenutku skrene pažnju na proizvod koji se tu reklamira. Zavisno od brenda, kupci se animiraju najčešće audio ili video reklamama, mehaničkim pokretima, svjetlosnim indikacijama i sl.

“Govorni automat je digitalni, interaktivni, moderni i kreativni sistem za promovisanje i reklamiranje proizvoda. Nastao je iz želje da se eliminišu negativni uticaji emocija koje nastaju na mjestima prodaje kada se kao način reklamiranja koriste samo “dosadni” štampani materijali i promoteri koji ljude vuku za rukav po prodavnicama, i najčešće nisu spretni ni da objasne šta nude”,  priča Nemanja.

Govorni automat, kaže on, ne može nikoga da uvrijedi niti može biti uvrijeđen. Ako neko ne želi da čuje reklamu, jednostavno prođe, a ako želi da se informiše, može uz pomoć modula za proširenje da dobije sve informacije do tančina.

“Šest mjeseci mi je trebalo da napravim prototip. Nije bilo lako naći nekoga ko može da lijepo nacrta i isprojektuje moju zamisao, a zatim da crtež pretvori u realan objekat. Pošto sam elektroničar, osmislio sam elektronski dio koji u stvari najviše i doprinosi interaktivnosti i inovativnosti cijelog proizvoda. U realizaciji prototipa najviše mi je pomogao moj kolega arhitekta Goran Kukavica, kome se jako svidjela ideja i maksimalno je uložio svoj trud bez ikakve naknade za to. Pošto je već taj prototip vizuelno bio vezan za jedan brend iz BiH u kojem sam našao inspiraciju, kontaktirao sam ih i pokazao im šta sam uradio. Odmah su se zainteresovali i zajednički smo krenuli u pilot-projekat testiranja uticaja ovakvog vida reklamiranja na tržište. S ponosom mogu da kažem da je porast prodaje proizvoda koji su reklamirani uz pomoć govornog automata bio nevjerovatnih 30 do 50 odsto”, navodi Vujanić.

Poslije uspješnog pilot-projekta, zajedno sa rođakom ekonomistom Darkom Radojčićem, Nemanja je otvorio firmu i počeo ozbiljnije da se bavi smišljanjem i realizacijom novih reklamnih koncepata i već više od dvije godine postoje na tržištu pod nazivom “Dev Studio” d.o.o. Imali su, kaže, više zainteresovanih investitora, ali su ulaganja najčešće odbijali jer su investitori uglavnom nudili novac, a ne i mogućnost otvaranja tržišta, a to je ono što im najviše nedostaje – edukovano i stabilno tržište koje voli inovacije.

“Inovatorskim radom se bavim od malih nogu i mislim da ima mnogo prostora za unapređenje inovatorstva u Republici Srpskoj, ali se mora krenuti u djelovanje sa viših nivoa. Članovi Udruženja nemaju toliku moć da motivišu i prizovu članstvo mladih inovatora, koliko tu moć imaju institucije, škole, ministarstva kroz različite projekte. Spreman sam da dam puni doprinos da podignemo inovatore i inovatorski rad na viši nivo i da zajednički napravimo inicijativu kojom bismo malo istražili potrebe tržišta sa jedne strane i profesionalne resurse sa druge strane. Već u srednjim školama, a da ne pričam o fakultetima, postoje pametni, sposobni, inovativni i kreativni mladi ljudi koji bi mogli da na vrlo profesionalan način daju rješenja za realne probleme, primjera radi u industriji, jer raspolažem informacijama o tome gdje postoji plodno tlo za jedan takav angažman na višestranu korist, gdje studenti mogu da daju rješenja za konkretne probleme, a sa druge strane kroz rad mogu da naprave uspješne seminarske ili diplomske radove i da sebi obezbijede stipendiju ili posao nakon završetka studija”, kaže Nemanja.

Podrška Ministarstva nauke i tehnologije

Nemanja Vujanić je predsjednik Udruženja inovatora Banjaluka, a za govorni aparat, koji je inače osvojio niz zlatnih medalja, prošle godine je dobio podršku Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske kroz program podrške inovatorstvu koja mu je, kaže, dobro došla.

“Zahvaljujući toj podršci ubrzao sam realizaciju ideje i mogućnost da neke stvari unaprijedim i modernizujem, jer bi bilo teško da to sve sam finansiram. Zahvalni smo našem resornom ministarstvu i bilo kakva pomoć i podrška ulijevaju nadu da ipak neko cijeni i poštuje nas inovatore i naše inovacije”, kaže Nemanja.

Ministarstvo nauke i tehnologije prošle sedmice je raspisalo konkurs za finansijsku podršku inovatorstvu u Republici Srpskoj vrijedan 65.000 KM, koji je otvoren do 25. oktobra.

(Nezavisne)