USPJEH BANJALUKE Kandidovana tri projekta u okviru prekogranične saradnje

Grad Banjaluka kandidovao je tri projekta iz oblasti “Doprinos razvoju turizma i očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa” u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH-Hrvatska-Crna Gora za period 2014-2020. godina, rečeno je u gradskom Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku. 

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da je cilj programa jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnih područja realizacijom zajedničkih projekata i aktivnosti.

– S obzirom na to da ovaj program nema ograničenja kada je riječ o broju partnerstava u kojim jedna organizacija može učestvovati, ideja je bila da grad Banjaluka učestvuje u što većem broju partnerstava – pojasnio je Stanić.

On je dodao da sredstva koja mogu biti dodijeljena po jednom projektu za navedenu prioritetnu oblast iznose od 400.000 evra do 2.000.000 evra i da se raspoređuju na projektne partnere. Obaveza partnera je sufinansiranje u iznosu od 15 odsto.

Stanić je naveo da je grad Banjaluka kandidovao projekat koji obuhvata stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda koji se odnosi na izgradnju staze za jahanje.

– Utvrđena dužina staze je 65 kilometara, a nalazi se na potezu od Barlovaca (Banjaluka” preko Mrakovice do graničnog prelaza Donja Gradina. Dužina staze na strani Hrvatske je 70 kilometara, a nalazi se na potezu od Lipika, preko grada Novska i završava se u Jasenovcu. Dužina staze u Crnoj Gori je 50 kilometara, a nalazi se na planini Orjen i u opštini Herceg Novi – rekao je Stanić.

On je napomenuo da je nosilac ovog projekta grad Novska, a da su projektni partneri, osim Banjaluke, banjalučki Konjički klub “Padok”, Park prirode Lonjsko polje i Turistička organizacija Herceg Novog.

– Ukupan budžet projekta je 1.202.958 evra, od čega na Banjaluku ide 151.725 evra, a grad ima obavezu sufinansiranja u iznosu od 15 odsto budžeta, što iznosi 22.758 evra – rekao je Stanić.

On je dodao da je drugi projekat pod nazivom “Fortitude” stvaranje zajedničke turističke ponude unapređenjem turističke ponude na tvrđavama.
Stanić je istakao da će cilj biti ostvaren formiranjem i opremanjem centra za posjetioce u Kamenoj kući na Kastelu, uvođenjem digitalnih sadržaja na tvrđavama na partnerskim područjima, digitalnog kioska sa aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i održavanjem zajedničke manifestacije pod nazivom “Noć tvrđava”.

– Nosilac projekta je javna ustanova Tvrđave kulture Šibenik, a partneri na projektu su gradovi Banjaluka i Karlovac, te opštine Herceg Novi i Bar. Ukupan budžet projekta je 651.150 evra. U okviru ukupnog budžeta, budžet Banjaluke je 230.055 evra, od čega grad ima obavezu sufinansiranja 15 odsto, što iznosi 34.508 evra – naveo je Stanić.

On kaže da treći kandidovani projekat pod nazivom “Aktivo” obuhvata stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda putem razvoja i objedinjavanja ponude adrenalinskog turizma.

– Cilj će biti ostvaren kroz izradu interaktivne mape adrenalinskog turizma na partnerskim područjima, edukaciju pružalaca usluga adrenalinskog turizma koja se odnosi na upravljanje turističkim odredištem, kao i umrežavanje sa ostalim subjektima koji se bave adrenalinskim turizmom radi zajedničkog kreiranja turističkih proizvoda – rekao je Stanić.

On navodi da je nosilac projekta Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a partneri, Banjaluka i opština Tivat.

– Ukupan budžet projekta je 473.076 evra. Budžet Banjaluke je 118.963 evra, od čega grad ima obavezu sufinansiranja 15 odsto, što iznosi 17.844 evra – kaže Stanić.

Kako navode iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, koje je pripremilo ovaj projekat zajedno sa Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, evaluacija projekata, a u skladu s tim i realizacija, očekuje se u ljeto. Realizacija svih projekata traje 24 mjeseca.

– Od projekata se očekuje rast broja turista u 2021. godini od pet odsto u odnosu na 2018. Parametar je 2021. godina zato što se tada završava implementacija projekata – rekao je Stanić.

(Srna)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je