Magazin 01.06.2016.

Uspjeh filma Denisa Bojića iz Banjaluke na festivalu Zlatni vitez u Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Glavnu nagradu “Zlatni vitez” film “Djeca” osvojio je u izrazito jakoj konkurenciji.

Na repertoaru ovog uglednog ruskog festivala ove godine se takmičilo 190 filmova u šest kategorija iz više od dvadeset zemalja.

– RTRS je dobio još jedno priznanje na ovom festivalu. Naša koleginica i autorka Snježana Brezo je dobitnica priznanja “Aleksandar Sideljnikov” za najbolju režiju za film “Dah života”, dok je priznanje “Bronzani vitez” u kategoriji igranog filma pripalo Goranu Radovanoviću za film “Enklava” – saopštili su iz ove medijske kuće.

“Zlatni vitez” jedan je od najznačajnijih filmskih festivala koji, između ostalog, organizuje Ministarstvo kulture Ruske Federacije, a čiji su pokrovitelji predsjednik Rusije Vladimir Putin, ruska Duma, te patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Nagrade je uručio predsjednik festivala čuveni ruski glumac Nikolaj Petrovič Burljajev, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su i slavni ruski režiser Nikita Mihalkov te brojni ugledni gosti iz Rusije, Srbije, Amerike, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije.

Dokument o tragediji

Ovaj dokumentarni film na jedinstven i autentičan način predstavlja jedino i posljednje svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece. Film “Djeca” dokumentuje jednu od najvećih i srpskoj javnosti malo poznatih tragedija našeg naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka. Ima za cilj da istovremeno čuva kulturu sjećanja i pokaže koliko su Srbi kao narod nedovoljno svjesni svoje nedavne prošlosti i heroja, koje je ona za sobom ostavila.

(Glas)