Vijesti 26.10.2018.

USPJEŠAN PROJEKAT Banjalučki Univerzitet dio svjetske saradnje Konfucijevih instituta

ČITANJE: 1 minuta

Direktorica Konfucijevog instituta Univrziteta u Banjaluci, Ljiljana Stević učestvovala je u obuci za profesionalno usavršavanje direktora Konfucijevih instituta, održanoj na Sjamen univerzitetu, u kineskom gradu Sjamen u prvoinciji Fuđan

Kako naglašavaju sa banjalučkog Univerziteta, ove vrste edukacije omogućavaju uspostavljanje saradnje ne samo sa kineskim univerzitetima nego i saradnju sa univerzitetima širom svijeta, te saradnju između različitih Konfucijevih instituta. Neke od tema koje se obrađuju na obuci su: planiranje rada KI, stipendije, finansije i ispiti, digitalizacija časova kineskog jezika.

Posebna tema je bila i otvaranje Konfucijevih učionica, te analiza srednjih škola koje bi se kvalifikovale za posebnu Konfucijevu učionicu koja bi djelovala kao odvojeni dio instituta i imala pravo da samostalno predlaže projekte prema Hanbanu (Sjedištu Konfucijevih instituta).

– Profesionalne obuke ove vrste omogućavaju bolji i efikasniji rad, te produbljivanje razumjevanja i saradnje između Konfucijevih instituta, i univerziteta koji sarađuju u ovoj svjetskoj mreži. Od 2010. godine održano je ukupno devet obuka za direktore KI, a u planu je otvaranje Akademije za direktore Konfucijevih instituta- precizirali su sa Univerziteta.

Konfucijevi instituti koji pružaju usluge učenja kineskog jezika i predstavljanje kineske kulture, te različitih aspekata savremenog života i istorije, predstavljaju most između Kine i ljudi širom svijeta. Sjamen univerzitet je osnovan 1921. godine i nalazi se na listi najboljih univerziteta u NR Kini.

(Srpskainfo)