Vijesti 23.10.2018.

USPJEŠNA OPERACIJA NA UKC-u Složenim hirurškim zahvatom pacijentu spasena ruka

ČITANJE: 2 minute

Ljekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju zajedno sa vaskularnim hirurzima Univerzitetkog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske spasili su ruku pacijentu složenim hirurškim zahvatom prilikom kojeg je odstranjen tumor, te odstranjeni tumorom zahvaćeni segmenti arterija i živaca na lijevoj ruci.

Načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a Srpske Nikola Baroš pojasnio je da je kod pacijenta ustanovljen recidivirajući adenokarcinom, odnosno uznapredovali tumor koji se razvio na nadlaktici.

“Tumor je svojim intenzitetom zahvatio i sve krvne sudove i živce, te je odluka onkološkog konzilijuma bila da se uradi amputacija ekstremiteta. Međutim, dobro organizovanim operativnim zahvatom urađeno je odstranjenje tumora, rekonstrukcija zahvaćenih krvnih sudova, te živaca podlaktice”, rekao je Baroš novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je ruka pacijenta spasena nakon četvoročasovne operacije, a rekonstrukcija je urađena transplatacijom živca i vene sa noge pacijenta, kao i autotransplatacijom kože.

Doktor na ovoj klinici Miljan Petković istakao je da je riječ o tumoru koji je osim kože i mekog tkiva zahvatio i glavnu arteriju koja hrani ruku, kao i živac koji je odgovoran za pokrete i osjećaj u šaci.

“Ovom prilikom smo se vodili ciljem da se očuva ekstremitet, te da izbjegnemo radiklane operacije kao što je amputacija, te smo išli na opciju da rekonstruišemo krvni sud i živac, te za sada imamo dobar rezultat i postoperativni tok protiče dosta dobro”, rekao je Petković.

Vaskularni hirurg Severin Dunović istakao je da je riječ o veoma rijetkoj i izazovnoj operaciji, te izrazio zadovoljstvo što je ona uz dobru organizaciju uspješno završena.

“Kada smo završili rekonstrukciju krvnog suda, ruka je odmah počela da dobija normalnu boju i puls, što je nama vaskularnim hirurzima glavni znak da će to sve dobro proći”, rekao je Dunović.

Pacijent Marica Jusupović iz Prnjavora, koja ima 78 godina, rekla je da se dobro osjeća nakon operacije, te zahvalila timu doktora i medicinskog osoblja za uloženi napor i trud da joj spasu ruku.

“Prije operacije sam imala jake bolove, koji su sada nestali. Nije me bilo strah kada sam krenula na operaciju i hvala svima što su mi pomogli”, rekla je Jusupovićeva.

(Srna)