Magazin 22.01.2016.

Uspješno izvršena transplantacija glave majmuna

ČITANJE: 1 minuta
majmun
Tim Medicinskog fakulteta u Harbinu objavio je da je uspješno presadio glavu majmuna i da bi ovakva vrsta transplantacije mogla da se izvede i na čovjeku.

Nakon što su uspješno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu živog majmuna na tijelo drugog živog majmuna.

Operacija je ocjenjena kao uspješna, jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

– To je veliki uspijeh za čovečanstvo- ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero, koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

– Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumijeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula- objasnio je Siao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu “zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima- naveo je on

Serđo Kanavero, koji u ljekarskim krugovima važi za pionira, ali i za “čudaka”, prošle je godine izazvao kontroverzu najavom da želi da presadi ljudsku glavu 2017, a za to ima i volontera – Rusa Valerija Spiridonova.

On predviđa da glavu neizlječivo bolesnog čoveka presadi na tijelo moždano mrtvog donora.

Iako kineski profesori tvrde da je operacija uspješno obavljena, još uvijek nema zvanične potvrde da je to zaista urađeno.

(Nacionalna geografija)