Politika 04.06.2021.

Uspon i pad Čede Jovanovića

ČITANJE: 6 minuta

U igranoj seriji Porodica, koja je nedavno izazvala veliki interes u regiji, u pet se epizoda prikazuje nekoliko dana uhićenja Slobodana Miloševića, tijekom kojih je bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, zabarikadiran i okružen lojalnim fanaticima s oružjem, u vili na Dedinju prijetio samoubojstvom, tražio garancije da neće biti izručen u Haag, najavljivao veliki miting u svoju korist, ludovao sa svojom suprugom Mirom Marković…

Sve je moglo završiti krvoprolićem, a nije zato što je u ključnom trenutku tada mladi političar iz Demokratske stranke Čedomir Jovanović, šef njihovog zastupničkog kluba u Skupštini, odlučio otići u Miloševićevu jazbinu, pokušati urazumiti “balkanskog krvnika” (kako su Miloševića prozvali zapadni mediji) i nagovoriti ga da se mirno preda nadležnim organima, piše index.hr.

Jovanović kao junak serije Porodica

Gledatelju je teško ne ostati impresioniran Jovanovićevom hrabrošću, idealizmom, sposobnošću, pa i lukavošću te se baš Čeda – kako Jovanovića zovu mnogi – čini kao jedini pravi junak cijele te mučne priče o Miloševićevom uhićenju.

Kada se zna što je u međuvremenu postao Čedomir Jovanović, danas predsjednik izvanparlamentarne Liberalno-demokratske partije (LDP), tragedija je tim veća. Jovanović je jučer sudjelovao u incidentu prilikom kojeg je bacio stolicu u staklo lokala brze hrane u Novom Beogradu, pa ga je privela policija.

Kako je Jovanović u dvadesetak godina došao od toga da bude velika nada srbijanske politike do toga da ga policija hapsi jer poput huligana razbija lokal u Beogradu?

Čedomir Jovanović rođen je 13. travnja 1971. godine u Beogradu, u obitelji socijalističke srednje klase. Otac mu je bio arhitekt i ekonomist, a majka ekonomistica. Djetinjstvo je proveo u Novom Beogradu, bio je prosječan učenik te je prvo upisao ekonomiju, slijedeći roditeljski primjer. No, ubrzo se predomislio i upisao dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti, na kojoj je diplomirao 1998.

Predvodio studentske proteste protiv Miloševića

No nakon studija se nije htio baviti dramaturgijom, već se zarazio politikom. Naime, Jovanović je 1996. bio jedan od lidera studentskog prosvjeda protiv Slobodana Miloševića i krađe izbora u Beogradu te osnivač Studentskog političkog kluba, koji se 1998. skoro pa kolektivno učlanio u Demokratsku stranku (DS) Zorana Đinđića. Jovanović je 2001. postao potpredsjednik stranke i jedan od najbližih Đinđićevih suradnika.

Jovanović je tada bio pun odlučnosti i elana kada je bila riječ o rušenju Miloševića i njegovog režima. Iako su prosvjedi oporbe u Beogradu 1996. i 1997. na kraju propali, mladi Jovanović je iz toga izvukao ovu pouku, kako je tada rekao medijima: “Sve što nas ne ubije čini nas jačim. Bili smo odlučni do sada, ali se pokazalo da to nije dovoljno. Bit ćemo još odlučniji.”

Đinđićeva desna ruka

Nakon što je Milošević pokušao ukrasti još jedne izbore, udružena opozicija ga je uz pomoć SAD-a uspjela srušiti u prevratu 5. listopada, jednog od mitskih dana novije srbijanske povijesti. Jovanović je bio istaknuti član DOS-a, postao je šef kluba zastupnika DS-a u Skupštini, proslavio se spomenutom intervencijom da Miloševića nagovori na mirnu predaju, bio je mlada zvijezda političke scene u Srbiji.

Istovremeno je uspio zamjeriti se velikom broju ljudi, funkcionirajući u javnosti često kao Đinđićev pitbull, uvijek spreman podsjetiti na zločinački karakter Miloševićeve politike prema BiH, Kosovu itd. Dok su ga jedni slavili, drugi su ga mrzili kao izdajnika srpskog roda. Jovanović definitivno nije bio milosrdan prema eksponentima starog režima, žestoko se svađao s radikalima Vojislava Šešelja, socijalistima Ivice Dačića, konzervativcima Vojislava Koštunice, svima koji su po njegovom mišljenju stajali na putu bolje budućnosti Srbije.

Kontaktirao je i s članovima srpske mafije, pokušavajući naći svjedoke protiv Milorada Ulemeka Legije, odnosno sigurnosnih struktura koje su na kraju izvršile atentat na premijera Đinđića u ožujku 2003. Jovanovića su kasnije pokušali predstaviti kao jednog od urotnika protiv Đinđića, no nema nikakvih dokaza da Jovanović nije uvijek bio posve lojalan Đinđiću. Dapače, idealizirao ga je.

Od velike nade liberalne Srbije do ulizivanja Vučiću

Jovanović je 2004., u bitkama za Đinđićevo naslijeđe, izbačen u režiji novog predsjednika Borisa Tadića iz DS-a te je godinu dana kasnije osnovao LDP. Stranka je na početku bila velika nada liberalne, urbane Srbije, no Jovanović se uskoro posvađao s intelektualcima koji su podržavali LDP, a onda krenuo u seriju suludih koalicija, čiji je jedini cilj bio da nekako bude izabran u Skupštinu. To mu je uspijevalo sve do zadnjih parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima nije dobio skupštinski mandat. Iste večeri se pojavio u pobjedničkom stožeru Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, na fotografijama se očito ulizujući Vučiću. Bio je to još jedan od brojnih padova Čedomira Jovanovića.

Godine 2005. je Jovanović objavio knjigu Moj sukob s prošlošću, u kojoj je jasno zagovarao priznanje neovisnosti Kosova. Taj će stav obilježiti njegovu političku karijeru, učinivši ga neprihvatljivim značajnom dijelu glasača u Srbiji. Tako je na predsjedničkim izborima 2008. dobio 5.34 posto glasova, a četiri godine kasnije 5.03 posto.

Regionalni celebrity

Jovanović je uz političku karijeru razvio i onu poslovnu. Njegova supruga Jelena vlasnica je tvrtke Fidelinka, u kojoj je Jovanović bio naveden kao menadžer. Politički protivnici Jovanoviću često spočitavaju sumnjivu privatizaciju Fidelinke, no on poriče sve optužbe i hvali poslovne sposobnosti svoje supruge. Iako je politički postao irelevantan, Jovanović i dalje zna koristiti svoj celebrity status da bi se prikazao važnijim nego što jest, pa je tako jedna od funkcija koju ima ona savjetnika Željka Komšića, kontroverznog člana Predsjedništva BiH.

Zapamćen je i njegov istrenirani i istetovirani torzo koji je prikazao sudjelujući u online humanitarnoj akciji za oboljele od SLS-a Icebucket challenge. Bio je to trenutak potpune estradizacije Jovanovića kao političara, nakon kojeg više nije bilo povratka. Čeda je postao nešto poput lika iz reality showa.

Najnoviji moment Jovanovićeve degradacije je i jučerašnji incident u Beogradu, u kojem je sudjelovao, bacivši stolicu na staklo lokala brze hrane.

Još jedan skandal

Kako je pozivajući se na beogradske medije izvijestila srpska agencija Tanjug, Jovanovića je nakon incidenta odvela policija. Mediji navode da se Jovanović verbalno sukobio sa zaposlenicima lokala, a potom lokal gađao stolicom.

Jovanović je jučer u razgovoru za Nova.rs rekao da su ga “sačekali kreteni”, aludirajući na Delije, navijače beogradske Crvene zvezde koji se često okupljaju upravo pred tim lokalom brze hrane, u blizini kojeg živi i Jovanović s obitelji. Dio srpskih medija danas je objavio da je Jovanović u trenutku incidenta bio pod utjecajem alkohola, ali njegov odvjetnik Aleksandar Šćekić to niječe.

U svakom slučaju, Jovanović je dobio još malo medijskog prostora, a to je jedino što mu je u ovom trenutku u njegovoj političkoj karijeri važno. S time da to više i nije toliko politička, koliko medijska karijera. Čeda je odavno postao celebrity i ponaša se u skladu s time.