Region 05.07.2022.

USRED INFLACIJE: Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić podnio ostavku

ČITANJE: 1 minuta

Ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade Republike Hrvatske, objavila je u utorak navečer novinarka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Kako je izvijestila, Marić je o svemu obavijestio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Zasad nema informacija o konkretnom povodu ili razlozima Marićeva navodnog odlaska iz premijerova kabineta.

Kako piše Večernji list, Marić napušta Vladu u trenutku sve većih inflatornih pritisaka i posljedičnog pada standarda građana. Nakon što je u nekoliko navrata reformom poreza na dohodak utjecao na porast plaća svih građana, ostavljao je i prostor u državnom budžetu za zadovoljenje financijskih apetita koalicijskih partnera i legitimnih zahtjeva sindikata. U trenutku teško predvidljivog međunarodnog okruženja i ponovne borbe za gospodarski rast kormilo državnih financija preuzet će netko drugi.

Zdravko Marić karijeru je započeo 2001. kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagrebu, gdje se zadržao do 2006. kada ga je tadašnji ministar financija Ivan Šuker imenovao svojim pomoćnikom. Dvije godine kasnije postao je državni tajnik u istom ministarstvu. Prije smjene vlasti, 2011. Slavko Linić ponudio mu je da ostane u Ministarstvu financija, ali odbio je ponudu i zaposlio se u Agrokoru na poziciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. U Agrokoru je ostao do povratka HDZ-a na vlast 2016. godine. Tada je u vladi Tihomira Oreškovića imenovan ministrom financija. Na toj je funkciji počeo pripremati mini poreznu reformu s naglaskom na porez na dohodak s ciljem povećanja neto plaća. Reforma je provedena kad je Vladu pruzeo Andrej Plenković, koji je Marića 2019. postavio na poziciju potpredsjednika Vlade.

(SB)

Oznake: Zdravko Marić