Ustavni sud BiH će se proglasiti nenadležnim za odluku CIK-a?

Ustavni sud BiH mogao bi se proglasiti nenadležnim da razmatra zahtjev SNSD-a da preispita odluku CIK BiH na osnovu koje su lokalni izbori sa 4. oktobra odgođeni za 15. novembar ove godine.

Ovo je stav većine pravnih stručnjaka u BiH kada je u pitanju zahtjev SNSD-a, koji je danas i zvanično uputio taj zahtjev.

“Uvjereni smo da smo uputili u potpunosti valjanu argumentaciju da je takva odluka donesena suprotno zakonu. CIK je imao mogućnost da izbore odgodi u određenoj izbornoj jedinici i to maksimalno za 30 dana”, rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, za “Nezavisne” kaže da će se u ovom slučaju Ustavni sud BiH proglasiti nenadležnim, jer, po njegovom mišljenju, taj je slučaj za Sud BiH.

“To je za upravni spor na Sudu BiH. Ne znam koji pravnik je to radio SNSD-u, ali  tvrdim da to nije za Ustavni sud jer će se on proglasiti nenadležnim u ovom slučaju”, kazao je Trnka.

Mile Dmičić, profesor ustavnog prava, za “Nezavisne” kaže da on nema uvid u apelaciju SNSD-a, niti u to kome su je oni uputili, te da pretpostavlja da ima sasvim dovoljno pravnika u toj političkoj partiji koji znaju kome će uputiti taj zahtjev.

“Ne znam kome i da li je apelacija upućena, te da li je zaprimljena. Ustavni sud BiH, ako bi poštovao nekakva pravila u sudovanju, mogao bi da presignira adresu, zašto da ne. Ne mora o tome odlučivati, zašto ne bi presignirao”, kazao je Dmičić.

Alma Čolo (SDA), predsjedavajuća Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma BiH, dijeli mišljenje sa Trnkom da bi se Ustavni sud BiH mogao proglasiti nenadležnim, te da će odbaciti apelaciju isto kao što je to uradio sa uputstvom o popunjavanju Doma naroda na nivou FBiH koje je donio CIK.

“U tom slučaju Ustavni sud BiH je rekao da on nije nadležan da ispituje akte niže pravne snage. Isto i u ovom slučaju odluka CIK-a je akt niže pravne snage”, kaže Čolo za “Nezavisne”.

Bariša Čolak (HDZ), predsjedavajući Ustavno-pravne komisije Doma naroda BiH, za “Nezavisne” ističe da ne zna šta je napisano u tom aktu.

“Ako se vratimo unatrag i ako se sjećate onog famoznog uputstva CIK-a kojim su oni izvršili raspodjelu mandata u federalnom Domu naroda, tad se Ustavni sud  proglasio nenadležnim, na način da je obrazložio da se radi o jednoj odluci, a ne radi se o zakonu”, kazao je Čolak, te dodao da on i dan-danas misli da to obrazloženje i stav nisu dobri, jer, kako kaže, imate akt u kojem je koncentrirana zakonska materija.

Ističe da treba voditi računa da Ustavni sud BiH, kao ni Ustavni sud FBiH, ne mogu cijeniti zakonitost nekog akta, samo ustavnost.

“Ograničio bih se jer ne znam šta piše u zahtjevu, ali se da zaključiti iz onoga što sam vam rekao šta se desilo u prethodnom slučaju uputstva CIK-a”, kazao je Čolak.

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a,  rekla je danas da je SNSD-ov zahtjev još jedan primjer nedosljednog ponašanja ove stranke.

(Nezavisne)

Ovo su tri moguća scenarija pada globalnog turizma

Nedavno istraživanje UN pokazalo je da bi pandemija Covid-19 mogla koštati globalni turizam do 3,3 biliona dolara ukoliko taj sektor ostane “stopiran” ili usporen na godinu dana, zbog mjera uzrokovanih korona virusom. Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) razmotrila je tri moguća scenarija za ovu industriju, piše Telegraf. Ako mjere karantina traju četiri

Virus korona potvrđen kod još 39 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 297 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 39 osoba u Republici Srpskoj. 37 osoba je iz Republike Srpske,

ŠEFICA ECB: Svjetska ekonomija će se orijentisati ka ekologiji i numerizaciji

Ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa “dubinski će promijeniti” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orijentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard. Transformacija evropskih ekonomija je već “latentno prisutna”, rekla je Lagardova, prenosi Tanjug. – Kada je riječ

DOGOVOR U PDP: Stanivuković kandidat, Trivićeva nosilac liste

Draško Stanivuković biće kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, potvrdio je danas na konferenciji za novinare predsjednik ove stranke Branislav Borenović. Kako je banjaluka.net objavio u četvrtak, predsjedništvo je odlučilo da Stanivuković bude kandidat, a Borenović je rekao da je to dogovor koji su zajedno postigli Stanivuković i Jelena Trivić, te da SNSD “nije uspio da

U toku priprema čelične konstrukcije za novi most

Izrada čelične konstrukcije za novi most u Toplicama napreduje odličnom dinamikom, a očekuje se da bi montaža mogla početi krajem avgusta ili početkom septembra, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Čelični nosači su u završnoj fazi, izvršeno je probno sklapanje elemenata na licu mjesta. Preostaju radovi na antikorozivnoj zaštiti i lakiranju, a

BUDVA: Deset puta manje turista uprkos nezapamćeno niskim cijenama

U Budvi je desetak puta manje turista nego prošle godine, uprkos tome što cijene odmora tamo nisu bile niže u proteklih deceniju i po. Plaže su poluprazne i vikendom, ima dovoljno parking mjesta, pa svi koji odmaraju kažu da je to pravi doživljaj, pišu podgoričke “Vijesti”. List navodi da bi ovogodišnja parola budvanskih hotelijera mogla

Predstavljena jahta “Derubis 44 fly” proizvedena u BiH

Kompanija “Derubis jahte” iz Viteza predstavila je novi model jahte, proizvedene u BiH, koja će do večeras biti izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu. Jahta “Derubis 44 fly” duga je 14 metara, široka 4,5 metra i visoka 6 metara. Prostire se na tri sprata i pravljena je za boravak deset odraslih osoba, sa