Vijesti 23.06.2021.

USTAVNI SUD BIH: Davoru Dragičeviću povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode

ČITANJE: 1 minuta

Ustavni sud BiH utvrdio je da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode. Ustavni sud ističe da je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka trebalo 100 dana da definira krivično djelo te da je istraga i nakon tri godine još u toku.

“Ustavni sud zaključio je da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava iz člana II/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija), kada je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka trebalo 100 dana da ‘definira’ krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage, te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku”, navodi se u izvještaju nakon današnje sjednice Velikog vijeća, prenosi Klix.

Sve odluke usvojene na sjednici bit će dostavljene apelantima u roku od mjesec i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.

Podsjetimo, Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, još 15. marta 2019. godine Ustavnom sudu BiH predao je apelaciju Davora Dragičevića.

(SB)

Oznake: Ustavni sud BiH