Vijesti 28.09.2015.

Ustavni sud BiH o praznicima RS

ČITANJE: 1 minuta
ustavni-sud-bih
Ustavni sud BiH održaće sutra javnu raspravu povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Izetbegović traži da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost Zakona o praznicima Republike Srpske, među kojima je 9. januar – Dan Republike.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

U deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Javna rasprava Ustavnog suda BiH o ocjeni ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske trebalo je da bude održana 27. maja, ali je odgođena zbog bolesti potpredsjednika Ustavnog suda BiH Tudora Pantirua.

(Agencije)