Vijesti 30.11.2022.

Ustavni sud BiH odlučuje o Džaferovićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Ustavni sud BiH trebalo bi da na dvodnevnoj sjednici, koja će početi sutra, razmatra zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra prošle godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srpske.

Džaferović je na dan stupanja na snagu ovog zakona, 28. juna ove godine, podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom je zatražio njegovo ukidanje.

Istim zahtjevom obuhvaćene su i dopune Zakona o republičkoj upravi.

Na dvodnevnoj sjednici Ustavnog suda trebalo bi da bude razmatran i zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ocjenu ustavnosti i usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Na dnevnom redu, koji je objavljen na internet stranici Ustavnog suda, navedeno je da će biti razmatran i zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o državljanstvu BiH.

Početak sjednice Ustavnog suda BiH zakazan je za sutra u 9.30.

(Srna)