Biznis 07.12.2017.

Ustavni sud BiH odlučuje o tužbi RK „Boska“ protiv Republike Srpske

ČITANJE: 3 minute

Ustavni sud BiH daće konačnu riječ o tužbi koju je Robna kuća „Boska“ prije pet godina podnijela protiv Ministarstva pravde, odnosno Republike Srpske, prenosi portal Capital.

Istovremeno, juče je pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci ponovo počeo spor po tužbi „Boske“ protiv drugog tuženog u ovom predmetu – „Krajina osiguranja“.

Svemu ovome prethodile su presude prvostepenog i drugostepenog suda u korist RS i „Krajina osiguranja“, ali je nakon žalbe „Boske“ Vrhovnom sudu RS, postupak sa „Krajina osiguranjem“ vraćen na početak, dok je žalba koja se odnosi na RS odbijena.

„Vrhovni sud RS je 21. septembra donio presudu kojom je reviziju djelimično usvojio i obje nižestepene presude ukinuo u dijelu kojim je tužba odbačena u odnosu na drugotuženog i u dijelu odluke o troškovima postupka koje je trebalo da snosi tužilac prema drugotuženom, te je u tom dijelu predmet vraćen ovom sudu na ponovno odlučivanje“, rekli su Capital-u u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

RK „Boska“ je još 2012. godine podnijela tužbu protiv Ministarstva pravde zbog propusta u radu Osnovnog suda, kao organa RS i protiv „Krajina osiguranja“ s ciljem vraćanje stečenog bez osnova.

Od tada se postupak vodi pred različitim sudovima, a sada je dio koji se odnosi na „Krajinu“ vraćen pred prvostepeni sud, dok će, kako najavljuje pravni zastupnik „Boske“ spor sa RS biti nastavljen pred Ustavnim sudom BiH.

„Upravo pišem apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa odlukom koja se odnosi na tužbu protiv RS, dok po tužbi sa „Krajina osiguranjem“ idemo redovnim tokom, pa ćemo vidjeti šta će biti. Danas smo po drugi put povećali tužbeni zahtjev, tako da sada potražujemo 3,5 miliona KM. Zbog toga je ročište odgođeno kako bi suprotna strana mogla da se izjasni o tome“, rekao je advokat „Boske“ Ranko Dukić.

Pravni zastupnik „Krajina osiguranja“ Aleksandar Sajić rekao je danas za Capital da je Vrhovni sud zaključio da se presuda prvostepenog i drugostepenog suda ne odnosi na „Krajinu“, već da je to zaseban tužbeni zahtjev o kojem treba odlučiti.

„Dakle, spor sa „Krajinom“ će krenuti ispočetka, dok je revizija u odnosu na RS odbijena. Oni su juče proširili tužbeni zahtjev na 3,5 miliona KM, a novo ročište zakazano je za januar 2018.“, rekao je Sajić.

RK „Boska“ je 2012. tužila RS odnosno Ministarstvo pravde i „Krajina osiguranje“, a toj tužbi je prethodio spor koji su još 2007. godine vodili „Krajina“ i “Boska“. Tada je „Krajina“ tužila „Bosku“ zbog neispunjenja ugovora o osiguranju, a s obzirom na to da RK nije odgovorila na tužbu, Osnovni sud je usvojio tužbeni zahtjev i obavezao je da plati oko 1,4 miliona KM „Krajini“ plus kamate, odnosno ukupno oko 2,8 miliona KM.

Međutim, pravni zastupnici „Boske“ su tvrdili da robna kuća tužbu nikada nije dobila i da zbog toga nije mogla da dostavi odgovor, te je zbog toga „Boska“ 2012. podnijela tužbu i protiv RS i protiv „Krajina osiguranja“, navodeći da je zbog propusta banjalučkog Osnovnog suda morala taj novac da isplati „Krajini“.

Presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka od 22. juna prošle godine njihova tužba je odbijena, a nakon što su uložili žalbu, tu presudu je u martu ove godine potvrdio i Viši privredni sud. Nakon tih presuda po žalbi „Boske“ je odlučivao Vrhovni sud koji je dio žalbe privatio, a dio odbacio.

(Capital)