Ustavni sud BiH odlučuje o tužbi RK „Boska“ protiv Republike Srpske

robna kuca boska

Ustavni sud BiH daće konačnu riječ o tužbi koju je Robna kuća „Boska“ prije pet godina podnijela protiv Ministarstva pravde, odnosno Republike Srpske, prenosi portal Capital.

Istovremeno, juče je pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci ponovo počeo spor po tužbi „Boske“ protiv drugog tuženog u ovom predmetu – „Krajina osiguranja“.

Svemu ovome prethodile su presude prvostepenog i drugostepenog suda u korist RS i „Krajina osiguranja“, ali je nakon žalbe „Boske“ Vrhovnom sudu RS, postupak sa „Krajina osiguranjem“ vraćen na početak, dok je žalba koja se odnosi na RS odbijena.

„Vrhovni sud RS je 21. septembra donio presudu kojom je reviziju djelimično usvojio i obje nižestepene presude ukinuo u dijelu kojim je tužba odbačena u odnosu na drugotuženog i u dijelu odluke o troškovima postupka koje je trebalo da snosi tužilac prema drugotuženom, te je u tom dijelu predmet vraćen ovom sudu na ponovno odlučivanje“, rekli su Capital-u u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

RK „Boska“ je još 2012. godine podnijela tužbu protiv Ministarstva pravde zbog propusta u radu Osnovnog suda, kao organa RS i protiv „Krajina osiguranja“ s ciljem vraćanje stečenog bez osnova.

Od tada se postupak vodi pred različitim sudovima, a sada je dio koji se odnosi na „Krajinu“ vraćen pred prvostepeni sud, dok će, kako najavljuje pravni zastupnik „Boske“ spor sa RS biti nastavljen pred Ustavnim sudom BiH.

„Upravo pišem apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa odlukom koja se odnosi na tužbu protiv RS, dok po tužbi sa „Krajina osiguranjem“ idemo redovnim tokom, pa ćemo vidjeti šta će biti. Danas smo po drugi put povećali tužbeni zahtjev, tako da sada potražujemo 3,5 miliona KM. Zbog toga je ročište odgođeno kako bi suprotna strana mogla da se izjasni o tome“, rekao je advokat „Boske“ Ranko Dukić.

Pravni zastupnik „Krajina osiguranja“ Aleksandar Sajić rekao je danas za Capital da je Vrhovni sud zaključio da se presuda prvostepenog i drugostepenog suda ne odnosi na „Krajinu“, već da je to zaseban tužbeni zahtjev o kojem treba odlučiti.

„Dakle, spor sa „Krajinom“ će krenuti ispočetka, dok je revizija u odnosu na RS odbijena. Oni su juče proširili tužbeni zahtjev na 3,5 miliona KM, a novo ročište zakazano je za januar 2018.“, rekao je Sajić.

RK „Boska“ je 2012. tužila RS odnosno Ministarstvo pravde i „Krajina osiguranje“, a toj tužbi je prethodio spor koji su još 2007. godine vodili „Krajina“ i “Boska“. Tada je „Krajina“ tužila „Bosku“ zbog neispunjenja ugovora o osiguranju, a s obzirom na to da RK nije odgovorila na tužbu, Osnovni sud je usvojio tužbeni zahtjev i obavezao je da plati oko 1,4 miliona KM „Krajini“ plus kamate, odnosno ukupno oko 2,8 miliona KM.

Međutim, pravni zastupnici „Boske“ su tvrdili da robna kuća tužbu nikada nije dobila i da zbog toga nije mogla da dostavi odgovor, te je zbog toga „Boska“ 2012. podnijela tužbu i protiv RS i protiv „Krajina osiguranja“, navodeći da je zbog propusta banjalučkog Osnovnog suda morala taj novac da isplati „Krajini“.

Presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka od 22. juna prošle godine njihova tužba je odbijena, a nakon što su uložili žalbu, tu presudu je u martu ove godine potvrdio i Viši privredni sud. Nakon tih presuda po žalbi „Boske“ je odlučivao Vrhovni sud koji je dio žalbe privatio, a dio odbacio.

(Capital)

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.