Ustavni sud BiH osporio normu koje nema u zakonu

ustavni-sud-bih

Nakon što je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike Srpske, stigla u Narodnu skupštinu, nakon mjesec dana dostupna je i javnosti.

U njoj su navedena i dva izdvojena mišljenja sudija iz srpskog naroda koji su glasali protiv. U jednom od njih piše da nije riječ o prekršenoj ustavnoj normi.

Odluka je donesena na zahtjev predlagača, Bakira Izetbegovića, isključivo kao politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj negacija legitimiteta i legaliteta Republike Srpske – stav je predsjednika Parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

Ustavni sud BiH suočen je sa zahtjevom da ocjenjuje ustavnost norme koja ne postoji – svoj stav potpredsjednik ove bh. pravosudne institucije, Zlatko Knežević, u toku rasprave ponovio je u nekoliko navrata. I zapitao – da li je moguće kao pitanje ustavnosti ocijeniti nešto što ne postoji u zakonskoj normi, ali, kako smatra podnosilac, postoji u praksi?

Sud je, kaže, takav zahtjev bio dužan da odbaci: -Zakon o praznicima Republike Srpske i 9. januar kao datum, nema nikakav nacionalan ili vjerski karakter. On je vrednosno neutralan i nema poveznice s vjerskim bez obzira na to što je nesporno da se većina srpskog naroda osjeća kao pravoslavni hrišćani i praktikuju hrišćansku vjeru. Stoga, proizilazi da je od nas traženo da u stvari proglasimo neustavnom normu koje nema!-

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Dan Republike Srpske slaviće se 9. januara. To je i danas poruka predsjednika Milorada Dodika. Način na koji radi Ustavni sud put je koji vodi u dezintegraciju BiH, smatra predsjednik Dodik. Polemika političara iz Sarajeva koju predvodi Bakir Izetbegović o Danu Republike govori da im nije cilj samo ukidanje Dana Republike već i kreiranje njihove navodne istine.

-Da vi proslavljate 1. mart, koji ne priznaje jedan narod, a da ovdje tražite da se ukine Dan Republike, zato što to navodno smeta Bošnjacima. Morate da budete konkretni i pravični- kaže predsjednik Dodik.

Republika Srpska iscrpiće sva pravna sredstva – poručuju. Pravni tim iz Srpske, koji je reagovao odmah nakon objavljivanja odluke i sada će to uraditi.

-Mislim da je to jedna od naših mogućnosti koje stoji na raspolaganju, tražimo preispitivanje takve odluke. U svakom slučaju 9.januar ostaje Dan Republike i to niko ne može da ospori- kategoričan je i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, kaže da ima osećaj da je ovde na sceni opasna igra u kojoj mnogi zapravo ne žele nikakvu stabilizaciju prilika, nego rade na destabilizaciji. -Nažalost moram da kažem da je pravosudni sistem veoma često u toj funkciji- zaključije premijerka.

A na prozivke bošnjačkog člana Predsjedništva da sprski premijer Aleksandar Vučić dolazi da podrži Dodika na Dan Republike, predsjednik Srpske ima odgovor: -Ja sam rođen 12. marta, a Dan Republike je 9.januar. Vučić ne dolazi da podrži dan kada je rođen Milorad Dodik, već dan kada je stvorena Republika Srpska-.

A na taj dan će, osim predsjednika Republike i visokih zvaničnika iz javnog života, slaviti i svi građani Srpske, koje je predsjednik Dodik pozvao da ovaj svečani dan obilježe što svečanije i što masovnije.

(RTRS)

DODIK: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH još prije 15 godina krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku. “Krenuli su sa onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe sa tim simboličkim stvarima”, naveo je on. Istakao je da

DODIK: Komšić bi da u BiH ostavi problem migrantske krize 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom veta koji je uložio oko angažovanje Fronteksa na granicama BiH, da je cilj da se problem migrantske krize riješi, a ne produbi. – Druga tačka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažovanje Fronteksa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja.

SLAVLJE U PRVENSTVU BiH Igokea savladala Čapljinu

Košarkaši Igokee teže od očekivanog savladali su Čapljinu u zaostaloj utakmici prvenstva Bosne i Hercegovine. Ekipa Dragana Bajića je slavila na gostovanju 85:80, a domaći tim je pružio sjajan otpor i imao je i prednost nakon prvih 20 minuta.  Ipak u nastavku je Igokea uspjela da preokrene i dođe do trijumfa te tako preuzme prvo

SDS prihvata Radovića, ali ne i Jarića

Milan Radović pregovara sa SDS-om oko svog daljeg angažmana u ovoj stranci, a simpatije za njegov dolazak ne krije ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji bi Radovića volio da vidi i kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Računica je jednostavna. Šarović je mišljenja da će opozicija ko god bude kandidat izgubiti izbore od aktuelnog gradonačelnika Igora

Supruga Krunićevog tjelohranitelja uzalud došla, Sud plaća grešku

Uzalud je u Banjaluku iz Pala danas došla Tatjana Pavlović, očekujući da će svjedočiti na početku suđenja optuženima za ubistvo njenog supruga Žarka Pavlovića i njegovog poslodavca, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Suđenje, iako je najavljeno, nije počelo, a sve i da jeste, ne bi svjedočila, pošto joj je, kako joj je rečeno u sudnici banjalučkog

SASTANAK KOD CVIJANOVIĆEVE: Razgovor o demografskoj situaciji u RS i unapređenju populacione politike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Banjaluci sastanak na kojem je razgovarano o demografskoj situaciji u Srpskoj i mjerama koje institucije Srpske sprovode s ciljem unapređenja populacione politike. Sastanku kod predsjednika Srpske, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri Sonja Davidović, Natalija Trivić, Srđan Rajčević i