Politika 27.12.2015.

Ustavni sud BiH osporio normu koje nema u zakonu

ČITANJE: 3 minute
ustavni-sud-bih
Nakon što je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike Srpske, stigla u Narodnu skupštinu, nakon mjesec dana dostupna je i javnosti.

U njoj su navedena i dva izdvojena mišljenja sudija iz srpskog naroda koji su glasali protiv. U jednom od njih piše da nije riječ o prekršenoj ustavnoj normi.

Odluka je donesena na zahtjev predlagača, Bakira Izetbegovića, isključivo kao politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj negacija legitimiteta i legaliteta Republike Srpske – stav je predsjednika Parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

Ustavni sud BiH suočen je sa zahtjevom da ocjenjuje ustavnost norme koja ne postoji – svoj stav potpredsjednik ove bh. pravosudne institucije, Zlatko Knežević, u toku rasprave ponovio je u nekoliko navrata. I zapitao – da li je moguće kao pitanje ustavnosti ocijeniti nešto što ne postoji u zakonskoj normi, ali, kako smatra podnosilac, postoji u praksi?

Sud je, kaže, takav zahtjev bio dužan da odbaci: -Zakon o praznicima Republike Srpske i 9. januar kao datum, nema nikakav nacionalan ili vjerski karakter. On je vrednosno neutralan i nema poveznice s vjerskim bez obzira na to što je nesporno da se većina srpskog naroda osjeća kao pravoslavni hrišćani i praktikuju hrišćansku vjeru. Stoga, proizilazi da je od nas traženo da u stvari proglasimo neustavnom normu koje nema!-

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Dan Republike Srpske slaviće se 9. januara. To je i danas poruka predsjednika Milorada Dodika. Način na koji radi Ustavni sud put je koji vodi u dezintegraciju BiH, smatra predsjednik Dodik. Polemika političara iz Sarajeva koju predvodi Bakir Izetbegović o Danu Republike govori da im nije cilj samo ukidanje Dana Republike već i kreiranje njihove navodne istine.

-Da vi proslavljate 1. mart, koji ne priznaje jedan narod, a da ovdje tražite da se ukine Dan Republike, zato što to navodno smeta Bošnjacima. Morate da budete konkretni i pravični- kaže predsjednik Dodik.

Republika Srpska iscrpiće sva pravna sredstva – poručuju. Pravni tim iz Srpske, koji je reagovao odmah nakon objavljivanja odluke i sada će to uraditi.

-Mislim da je to jedna od naših mogućnosti koje stoji na raspolaganju, tražimo preispitivanje takve odluke. U svakom slučaju 9.januar ostaje Dan Republike i to niko ne može da ospori- kategoričan je i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, kaže da ima osećaj da je ovde na sceni opasna igra u kojoj mnogi zapravo ne žele nikakvu stabilizaciju prilika, nego rade na destabilizaciji. -Nažalost moram da kažem da je pravosudni sistem veoma često u toj funkciji- zaključije premijerka.

A na prozivke bošnjačkog člana Predsjedništva da sprski premijer Aleksandar Vučić dolazi da podrži Dodika na Dan Republike, predsjednik Srpske ima odgovor: -Ja sam rođen 12. marta, a Dan Republike je 9.januar. Vučić ne dolazi da podrži dan kada je rođen Milorad Dodik, već dan kada je stvorena Republika Srpska-.

A na taj dan će, osim predsjednika Republike i visokih zvaničnika iz javnog života, slaviti i svi građani Srpske, koje je predsjednik Dodik pozvao da ovaj svečani dan obilježe što svečanije i što masovnije.

(RTRS)