Ustavni sud BiH osporio normu koje nema u zakonu

ustavni-sud-bih

Nakon što je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike Srpske, stigla u Narodnu skupštinu, nakon mjesec dana dostupna je i javnosti.

U njoj su navedena i dva izdvojena mišljenja sudija iz srpskog naroda koji su glasali protiv. U jednom od njih piše da nije riječ o prekršenoj ustavnoj normi.

Odluka je donesena na zahtjev predlagača, Bakira Izetbegovića, isključivo kao politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj negacija legitimiteta i legaliteta Republike Srpske – stav je predsjednika Parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

Ustavni sud BiH suočen je sa zahtjevom da ocjenjuje ustavnost norme koja ne postoji – svoj stav potpredsjednik ove bh. pravosudne institucije, Zlatko Knežević, u toku rasprave ponovio je u nekoliko navrata. I zapitao – da li je moguće kao pitanje ustavnosti ocijeniti nešto što ne postoji u zakonskoj normi, ali, kako smatra podnosilac, postoji u praksi?

Sud je, kaže, takav zahtjev bio dužan da odbaci: -Zakon o praznicima Republike Srpske i 9. januar kao datum, nema nikakav nacionalan ili vjerski karakter. On je vrednosno neutralan i nema poveznice s vjerskim bez obzira na to što je nesporno da se većina srpskog naroda osjeća kao pravoslavni hrišćani i praktikuju hrišćansku vjeru. Stoga, proizilazi da je od nas traženo da u stvari proglasimo neustavnom normu koje nema!-

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Dan Republike Srpske slaviće se 9. januara. To je i danas poruka predsjednika Milorada Dodika. Način na koji radi Ustavni sud put je koji vodi u dezintegraciju BiH, smatra predsjednik Dodik. Polemika političara iz Sarajeva koju predvodi Bakir Izetbegović o Danu Republike govori da im nije cilj samo ukidanje Dana Republike već i kreiranje njihove navodne istine.

-Da vi proslavljate 1. mart, koji ne priznaje jedan narod, a da ovdje tražite da se ukine Dan Republike, zato što to navodno smeta Bošnjacima. Morate da budete konkretni i pravični- kaže predsjednik Dodik.

Republika Srpska iscrpiće sva pravna sredstva – poručuju. Pravni tim iz Srpske, koji je reagovao odmah nakon objavljivanja odluke i sada će to uraditi.

-Mislim da je to jedna od naših mogućnosti koje stoji na raspolaganju, tražimo preispitivanje takve odluke. U svakom slučaju 9.januar ostaje Dan Republike i to niko ne može da ospori- kategoričan je i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, kaže da ima osećaj da je ovde na sceni opasna igra u kojoj mnogi zapravo ne žele nikakvu stabilizaciju prilika, nego rade na destabilizaciji. -Nažalost moram da kažem da je pravosudni sistem veoma često u toj funkciji- zaključije premijerka.

A na prozivke bošnjačkog člana Predsjedništva da sprski premijer Aleksandar Vučić dolazi da podrži Dodika na Dan Republike, predsjednik Srpske ima odgovor: -Ja sam rođen 12. marta, a Dan Republike je 9.januar. Vučić ne dolazi da podrži dan kada je rođen Milorad Dodik, već dan kada je stvorena Republika Srpska-.

A na taj dan će, osim predsjednika Republike i visokih zvaničnika iz javnog života, slaviti i svi građani Srpske, koje je predsjednik Dodik pozvao da ovaj svečani dan obilježe što svečanije i što masovnije.

(RTRS)

Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast. Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna. “Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,