Politika 27.10.2021.

Ustavni sud RS odbacio prijedlog Stanivukovića

ČITANJE: 3 minute

Ustavni sud Republike Srpske odbacio je prijedlog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti Odluke gradske skupštine o usvajanju budžeta za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na budžetske izdatke po korisnicima – jednokratna novčana pomoć zaposlenim u zdravstvu na teritoriji grada.

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda RS, odnosi se to i na pojedine tačke Odluke o izvršenju budžeta grada Banjaluka za 2021. godinu, pišu Nezavisne.

Podsjećamo, skupštinska većina je na budžet grada koji je usvojen u aprilu tražila dva amandmana koja su uvrštena u budžet, a tiče se jednokratne novčane pomoći od po 500 KM za porodilje i sve zdravstvene radnike na području grada, za šta je predviđeno oko 3,7 miliona KM.

Skupštinska većina je u više navrata pozvala gradonačelnika Draška Stanivukovića da isplati ove amandmane, dok je on još početkom juna predao Ustavnom sudu RS ove amandmane kako bi se utvrdila njihova ustavnost.

“Ocjenjujući ustavnost i zakonitost navdenih akata i njihovih odredbi, Ustavni sud je prethodno podsjetio na svoje nadležnosti koje su određene članom 115. Ustava Republike Srpske, te, nakon toga, da osporene odredbe prvonavedenog akta predstavljaju odraz cjelishodne procjene njenog donosioca o predmetnom uređivanju odnosa, a za čiju ocjenu zakonitosti Ustavni sud nije nadležan”, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Kako su dodali, u odnosu na osporenu Odluku o izvršenju budžeta grada Banjaluka, Ustavni sud je konstatovao da ona predstavlja realizaciju i način izvršenja u praksi konkretnih budžetskih stavki koje se odnose na određeni krug subjekata, tako da ova odluka nema karakter opšteg pravnog akta za čiju je ocjenu nadležan Ustavni sud.

Inače, Ustavni sud je na današnjoj sjednici donio i odluku kojom je utvrđeno da tačka i Odluke o visini troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o advokaturi RS.

“Osporenom odredbom ovoga normativnog akta propisano je da se visina troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske utvrđuje u iznosu od 5.500 KM. Kao i u dvije ranije donesene odluke ovoga suda, Ustavni sud je i ovaj put ocjenio da je sporna odredba propisana paušalno i arbitrerno, što je suprotno garancijama ustavnog načela vladavine prava”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Naime, Ustavni sud je i u danas donesenoj odluci ponovio da pojam “troškovi” mora da podrazumijeva stvarne troškove postupka upisa u Imenik, koji moraju biti zasnovani na objektivnim pokazateljima.

“Stvarni troškovi upisa u Imenik advokata, apostrofirao je Ustavni sud, su novčani izraz stvarnih utrošaka pojedinih elemenata postupka, te ne mogu predstavljati prihod Adokatske komore u paušalnom iznosu”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Ustavni sud je, osim toga, donio odluke kojim su odbačeni i odbijeni prijedlozi, odnosno nisu prihvaćene inicijative za ocjenjivanje ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, te Zakona o sudskim taksama i Zakona o uređenju prostora i građenju.

(E.M)