Vijesti 18.10.2022.

Ustavni sud Srpske: Neprihvatljiv veto Bošnjaka

ČITANJE: 1 minuta

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske ocijenilo je neprihvatljivim zahtjev Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Vijeće je utvrdilo da pomenuti zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da podnosilac zahtjeva u njemu ističe, između ostalog, da je osporeni član Zakona u suprotnosti s Ustavom BiH i Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom BiH, te da bošnjački narod svoj identitet vezuje za državu BiH koja se ovim Zakonom napada i negira”, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Vijeće je, kao i u ranijim sličnim pravnim situacijama, ocijenilo da se i u ovom slučaju obrazloženje odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe Poslovnika o radu Ustavnog suda Srpske, jer, kako se naglašava, ono ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu s relevantnim odredbama Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. septembra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske.

(Srna)

Oznake: Ustavni sud RS, veto