Vijesti 25.10.2021.

Ustavni sud Srpske odlučuje o Zakonu o ćirilici: Prihvaćen zahtjev delegata hrvatskog i bošnjačkog naroda

ČITANJE: 1 minuta

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je danas zahtjev Kluba delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda RS, Vijeća će konačnu odluku o ovom zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

– Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog i hrvatskog naroda u Zakonu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 15. septembra 2021. godine. Vijeće je, dakle, raspravljalo o prihvatljivosti navedenih zahtjeva, odnosno o postojanju uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda – navodi se u saopštenju iz ovog suda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, kako dodaju, Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom slučaju predmetni zahtjevi prihvatljivi s obzirom na to da je provedena procedura za zakone koji se odnose na vitalni nacionalni interes saglasno Ustavu Republike Srpske, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu.

(B.M)