Politika 02.12.2021.

Ustavni sud: Vojnici OSBiH imaju pravo nositi bradu

ČITANJE: 2 minute

Ustavni sud BiH danas je donio odluku da vojnici u Oružanim snagama BiH imaju pravo nositi bradu.

Ustavni sud je odlučivao o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, za ocjenu ustavnosti člana 12. st. (2) i (4) Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Utvrdio je da osporene odredbe citiranih pravila nisu u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije.

“Slijedeći svoju praksu iz predmeta broj U 8/17, Ustavni sud je u ovom predmetu zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Inače, vojnici imaju pravo nositi bradu i u Hrvatskoj, Austriji, Britaniji i drugim zemljama. To je uobičajena praksa u mnogim državama.

Sutra o privremenoj mjeri u vezi s koncesijama

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrao je zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srbije nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

Radi se o zahtjevu bh. parlamentarca da se poništi odluka Vlade RS o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini, budući da je, kako se u zahtjevu navodi, odluke u vezi s državnom imovinom moguće donositi isključivo na nivou BiH.

“U ovom predmetu Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila Djelomičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 16/20 od 16. jula 2021. godine. Na zahtjev Komisije, ovim rješenjem Ustavni sud BiH je produžio rok Komisiji za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda BiH za daljnjih šest mjeseci od dana dostavljanja ovog rješenja”, navodi se u saopštenju nakon današnjeg dijela sjednice Ustavnog suda.

Dalje, navedenim rješenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja spora koji se vodi pod brojem SI 3 U 041293 21 Fp protiv rješenja o imenovanju Zajedničke komisije za rješavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodijeljenim koncesijama.

O odluci o privremenoj mjeri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra.

(E.M)