Vijesti 15.10.2020.

UŠTEDA ENERGIJE I BOLJI KVALITET ŽIVOTA: Pametna LED rasvjeta uskoro u Lazarevu

ČITANJE: 1 minuta

Pilot-projektom kompanija “M:tel” i “Blicnet”, na području banjalučkog naselja Lazarevo do kraja godine biće postavljena pametna javna LED rasvjeta, zasnovana na LoRaWAN tehnologiji, potvrdili su za “Nezavisne” u kompaniji “M:tel”

Vrijednost projekta je nešto manja od 50.000 KM.

Milica Kondić, portparolka kompanije “M:tel”, kazala je da je projektom predviđeno da se postavi 30 LoRA pametnih sijalica.

“Ovim putem Banjaluka dobija efikasniju, jeftiniju javnu rasvjetu, te rasvjetu kojom se upravlja na daljinu. Ostvaruje se ušteda električne energije do 60 odsto jer se putem LoRA pametnih kontrolera određene sijalice mogu isključiti, a moguće je i umanjiti intenzitet svjetlosti”, objasnila je Kondićeva.

Dodala je da ušteđena sredstva Gradskoj upravi ostavljaju mogućnost da ih alocira na neke druge projekte, odnosno da se ta sredstva ulože u širenje infrastrukture javne pametne LED rasvjete.

Kondićeva naglašava da je ovaj sistem baziran na LoRaWAN tehnologiji koja predstavlja preduslov i za druga IoT, odnosno SmartCity rješenja kojima je moguće optimizovati najrazličitije poslovne procese, izvršiti uštedu energije i poboljšati kvalitet života.

U okviru programa “Banjaluka – grad budućnosti” odobreno je 10 projekata koji će biti realizovani na području grada.

(N.S/ Banjaluka.net)