Vijesti 11.03.2017.

Ušteda energije prepolovila račune

ČITANJE: 3 minute

Škole i vrtić u koji su nedavno obnovljeni u okviru projekta “Energetske efikasnosti”, već osjećaju prve pozitivne rezultate kroz uštedu energije i do 50 odsto.

Projekat realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a do sada je energetski “umiveno” osam javnih objekata za šta je utrošeno oko tri miliona maraka. Prednosti ovog projekta uskoro će osjetiti još njih deset, u kojima bi do kraja marta trebalo da budu završene obnove.

U Srednjoj školi “28. juni” Istočno Sarajevo, čija sanacija je završena 15. decembra, ističu da su poslije samo dva i po mjeseca u potpunosti osjetili poboljšanja.

– Već bilježimo ogromne uštede na potrošnji struje s obzirom na to da smo do sada kancelarije i zbornicu morali dogrijavati, iako smo priključeni na gradsku toplanu. Sada za tim više nema potrebe – kaže direktorica ove škole Mladenka Pandurević i dodaje da su u januaru, kada je živa u termometru padala 20 stepeni ispod nule, đaci školskim hodnicima hodali bez jakni, što do sada nije bio slučaj.

Mogućnost da uče u toplim učionicama dobilo je i 380 đaka OŠ “Sveti Sava” iz Kozarske Dubice. Ova škola sagrađena je 1974. i bila je u vrlo lošem stanju.

– Zamijenjena je stolarija, fasada, krov, rasvjeta, kotlovnica. Sada se grijemo na pelet, dok smo ranije koristili drva – rekao je direktor ove škole Bogdan Marelj.

On je naglasio da su prepolovili troškove za grijanje u odnosu na prethodne godine, dodajući da se rekonstrukcija škole pokazala kao veoma dobar potez.

Direktorica Srednjoškolskog centra “Đuro Radmanović” iz Novog Grada Gordana Vujanović kaže da su prostorije u objektu, poslije obnove u okviru projekta “Energetske efikasnosti”, i do nekoliko puta toplije nego ranije.

– Već 34 godine radim u ovoj školi i uvijek sam zimi u jakni ili bundi izlazila na hodnik, a ovog januara za tim nije bilo potrebe, iako su vanjske temperature bile veoma niske.  Svi smo prezadovoljni efektom radova – rekla je ona.

Zadovoljni sanacijom su i u OŠ “Sveti Sava” Bileća, tvrdi direktor ove obrazovne ustanove Miodrag Parežanin.

– Škola nam sada izgleda odlično. Zamijenjena je i kotlovnica, pa se grijemo na sječku, a ona je u odnosu na lož-ulje koje smo do sada koristili jeftinija dva do tri puta.  Evidentno je u školi toplije – rekao je Parežanin.

U resornom ministarstvu su objasnili da se značaj mjera koje se odnose na povećanje energetske efikasnosti ogleda u smanjenoj potrošnji svih vrsta energije. Ističu da je znatno smanjena i emisija štetnih gasova što doprinosi zaštiti okoline.

– Projektom je planirano da ove godine bude rekonstruisano još šest objekata – kažu u  Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U okviru ovog projekta biće obnovljen 31 javni objekat, a procjenjuje se da će to koštati 12,8 miliona dolara.

Objekti na kojima su završeni radovi

– Srednja škola “28. juni” Istočno Sarajevo

– OŠ “Sveti Sava” Brod

– OŠ “Sveti Sava” Bileća

– OŠ “Aleksa Šantić” Banjaluka

– Srednjoškolski centar “Đuro Radmanović” Novi Grad

– OŠ “Drinić” Drinić – Petrovac

– OŠ “Sveti Sava” Kozarska Dubica

– Predškolska ustanova “Pčelica” Kozarska Dubica

Objekti na kojima je u toku rekonstrukcija

– Univerzitetska bolnica Foča, paviljon B, centralna zgrada

–  Bolnica Zvornik

– Studentski centar, Akademija likovnih umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment, Trebinje

–  OŠ “Petar Kočić”, Mrkonjić Grad

–  OŠ “Nikola Tesla”, Prnjavor

–  Prirodno-matematički fakultet, Banjaluka

–  Gimnazija “Filip Višnjić”, Bijeljina

–  Poliklinika, Banjaluka

–  OŠ “Danilo Borković”, Gradiška

–  OŠ “Dositej Obradović”, Doboj

(glassrpske.com)