Vijesti 04.12.2015.

Usvojen budžet Srpske, opozicija bojkotovala glasanje

ČITANJE: 1 minuta
narodna_skupstina_budzet
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je jutros rebalans ovogodišnjeg i nacrt republičkog budžeta za iduću godinu. Zbog toga što je parlament vodio potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, poslanici opozicionog bloka nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su podržali predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta, u iznosu od 2.083.100.000 KM, što je za 2,5 odsto više od ovogodišnjeg budžeta.

U isto vrijeme, narodni poslanici su usvojili vladin prijedlog nacrta republičkog budžeta za 2016. godinu, planiranog u iznosu od 2,207 milijardi KM.

Ove dokumente podržao je 45 poslanik, dok je njih pet bilo uzdržano.

Pored toga, parlament Srpske usvojio je i set zakona zahvaljujući kojim će se od 1. januara iduće godine penzije u Republici Srpskoj isplaćivati putem Trezora RS.

Kako bi se omogućile isplate putem trezorskog poslovanja, a ne putem Fonda PIO – kako je to do sada bio slučaj – poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu RS.

Svi ovi zakoni usvojeni su po po hitnom postupku.