Vijesti 24.03.2017.

Usvojen godišnji plan za spasavanje u slučaju poplava, požara i zemljotresa

ČITANJE: 1 minuta

Štab za vanredne situacije grada Banjaluke, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, usvojio je danas godišnji plan za spasavanje u slučaju poplava, požara i zemljotresa.

Poučeni iskustvima nedavne, vanredne situacije sa naglim porastom vodotokova i problemima koje su izazvali bujični potoci, u ovogodišnji plan javnih nabavki Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice uvršten je i plan nabavke inžinjerinske mehanizacije kako bi gradske službe bile u prilici da brzo i pravovremeno intervenišu u ovakvim slučajevima. Kako je rečeno, Grad više ne može dozvoliti da u vanrednim situacijama poput ove – gradske službe zavise od dobre volje i mogućnosti privatnih preduzeća, koja su do sada bila angažovana na ovim poslovima, zbog čega je potrebno pristupiti nabavci sopstvene mehanizacije koja bi bila na stalnom raspolaganju.

Takođe, naređeno je preventivno djelovanje na svim vodotocima na području grada koji su pravili probleme prilikom, posljednje vanredne situacije.

Kad je riječ o planu za spasavanje u slučaju zemljotresa, gradskim službama je naloženo da izrade registar opreme koja bi bila potrebna u ovakvim slučajevima. To se odnosi na opremu za spašavanje, smještaj i pružanje medicinske pomoći. Takođe, Odsjeku za civilnu zaštitu naloženo je da pripremi adekvatan propagandni materijal koji bi učenike svih osnovnih škola upoznao sa ponašanjem u slučaju zemljotresa. Kako je planirano, ovaj materijal bi se distribuirao u oktobru ove godine, kad se navršava 48 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Banjaluku.

(Gradska uprava Banjaluka)