Vijesti 30.10.2017.

Usvojen program razvoja sporta grada Banjaluka

ČITANJE: 1 minuta

Program razvoja sporta grada Banjaluka za period od 2018. do 2022. usvojen je danas na sjednici Skupštine grada.

On pored ostalog, donosi kriterijume za finansiranje klubova i kontrolu troška novca, novina je kategorizacija sportista, a jedan od prioriteta je ulaganje u mlade sportiste.

“Program je ozbiljan korak naprijed i ima nekoliko fokusa. Jedan je infrastrkutura koju grad treba da gradi, od dvorana do trim staza, teretana u prirdori, šetališta… a drugi fokus je na dječijem i školskom uzrastu. Ne možemo sufinansirati vrhunski sport, ali možemo da podstaknemo bazu i da klubovi imaju široku osnovu iz koje će se regrutivati budući vrhunski sportisti. Bitno je djeci omogući trening bez obzira na finansijsko stanje porodice”, rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Marinko Umičević, odbornik SNSD-a i predsjednik Košarkaškog kluba invalida Vrbas, istakao je da je invalidni sport gurnut na margine.

“Ostaće zapamćena izjava ‘Vi imate malo igrača'”. Da Bog da ih nemamo i da svi ljudi budu zdravi. Žalićemo se, a naš amandman je prihvaćen gdje se ne smijemo baviti vrhunskim sportom. Mislio sam da će se ukidati savezi koji su izmišljeni prije nekoliko godina, kada su se od dva kluba pravila tri da naprave savez, kao i da će se zaći u privatizaciju sporta”, rekao je Umičević.

Radojičić je rekao da ima različitih mišljenja o programu i dodao:

“Sport invalidnih lica nije u olimpijskim već u paraolimpijskim strukturama i ima drugačije kriterijume vrednovanja. U odnosu na nacrtnu verziju, uključujući primjedbe izmijenjene su neke stvari. Grad sufinansira klubove invalidnih lica, samo je pitanje vrednovanja rezultata i oni ne mogu da budu vrednovani kao olimpijski sport”, rekao je Radojičić.

(Nezavisne)