Politika 26.02.2018.

Usvojen Program razvoja sporta grada: Raspodjela sredstava po rezultatima

ČITANJE: 3 minute

Program razvoja sporta grada za ovu godinu, koji je danas usvojen na sjednici Skupštine grada, donosi mnogo novina, a najbitnija je ta da će prvi put sredstva biti raspodijeljena po sportskim rezultatima.

“U programu je takođe stavljen akcenat i na sigurnost, zdravlje i masovnost djece na sportskim terenima”, rekao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Dodao je da je iz budžeta grada predviđeno 2,5 miliona KM za sport.

“Program sadrži i niz infrastrukturnih projekata, čija je realizacija planirana za ovu godinu. Jedan od njih je i Program za razvoj školskog sporta, za šta je predviđeno 250.000 KM, uz dodatnih 40.000 za obuku neplivača, te od ove godine nijedno dijete neće izaći iz osnovne škole, a da nije prošlo obuku plivanja”, kaže Banjac.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da je najznačajniji dio programa uvođenje školskih sekcija te da je potrebno raditi na tome da se sport vrati u škole, jer su tamo talenti.

“Osim toga, šaljemo i poruku da je potrebno pod hitno donijeti zakon o sportu koji će jasno definisati kako se mogu registrovati školski kolektivi”, rekao je Talić.

Dodao je da je potrebno uvesti i sportskog inspektora, koji će izvršiti kontrolu svih dosadašnjih aktivnosti unutar sportskih kolektiva.

Nenad Šibarević, odbornik Kluba Sloboda, rekao je da je u okviru programa uočeno niz nepravilnosti kod dodjele finansijskih sredstava za gradske sportske klubove. On smatra da je riječ o zloupotrebi jer tvrdi da je Dejan Travar, samostalni stručni saradnik – koordinator za sport i omladinu u Gradskoj upravi i član SP-a, u sukobu interesa, jer je uz to i predsjednik Odbora Gradskog fudbalskog saveza i član upravnih odbora nekoliko klubova.

Milan Milaković, potpredsjednik Skupštine grada i odbornik SP-a, rekao je da je riječ o optužbama bez dokaza te da je Travar dugogodišnji sportski radnik, koji je napravio reda u dodjeli finansijskih sredstava gradskim sportskim klubovima.

“Travar nije u sukobu interesa, jer postoji pisana ostavka kojom je izašao iz Upravnog odbora Gradskog fudbalskog saveza prije godinu dana”, objasnio je Milaković.

On je naglasio da je ovaj program najbolje urađen dosad te da grad treba da uloži sredstva u ovu oblast.

Banjac je rekao da su odbornici Kluba Sloboda iznijeli niz neutemeljenih optužbi da je Travar u sukobu interesa.

“Posljednjih 12 godina Travar marljivo i predano radi na pripremi Programa za razvoj sporta. Pretpostavljam da je problem taj što je prvi put uvedeno pravilo da se traži pravdanje za utrošak novčanih sredstava”, rekao je Banjac i naglasio da je Travar 19. juna podnio ostavku na mjesto predsjednika Gradskog fudbalskog saveza.

Na jučerašnjoj sjednici usvojeni su i Prijedlog rješenja o razrješenju direktora Centra za socijalni rad i Prijedlog odluke o raspisivanju konkursa za mjesto direktora ove ustanove. Prijedlog odluke o objavljivanju novog konkursa za izbor direktora skinut je sa dnevnog reda prošle sjednice Skupštine zbog presude Okružnog suda kojom je poništena odluka Skupštine grada o smjeni Vere Sladojević, direktorice CSR, jer smjena nije obrazložena.

Prikazan film “Lica Lafore”

U pauzi sjednice Skupštine grada odbornicima, načelnicima i šefovima odsjeka Gradske uprave te direktorima javnih ustanova i preduzeća prikazan je dokumentarni film autora Denisa Bojića “Lica Lafore”, koji govori o borbi porodice Gajić za pronalaženje lijeka za ovu rijetku bolest, od koje su oboljele njihove kćerke.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, koji je organizovao prikazivanje filma, rekao je da je cilj ove aktivnosti da se pomogne porodici Gajić.

“Želimo da, kao lokalna zajednica, damo svoj doprinos u borbi za pronalaženje lijeka, kako bi ozdravila kćerka porodice Gajić, ali i sva druga djeca u svijetu”, rekao je Talić.

(Nezavisne)

Oznake: Zoran Talić