Vijesti 26.10.2022.

Usvojen rebalans budžeta Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, drugi rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2022. godinu.

“Drugi rebalans budžeta Republike Srpske za 2022. godinu iznosi četiri milijarde i 510 miliona KM, kojim je stanovništu usmjereno 477 miliona KM”, istakla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Obrazlažući rebalans, Vidovićeva je rekla da navedeni okvir predstavlja uvećanje od 128 miliona KM, odnosno 2,9 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta za ovu godinu.

“Predloženi drugi rebalans budžeta je za 486 miliona KM viši u odnosu na budžet za ovu godinu, a razlog donošenja drugog rebalansa je usklađivanje prihoda i rashoda”, rekla je ministarka Vidović.

Ona je kazala da je do rasta prihoda, koji su u odnosu na rebalans usvojen u maju ove godine viši za 471 milion KM, došlo zbog značajno visoke inflacije, povećanja koeficijenata raspodjele indirektnih poreza, te povećanja privredne aktivnosti, praćene visokom pokrivenošću uvoza izvozom.

“Od povećanih prihoda, drugim rebalansom je stanovništvu usmjereno 477 miliona KM, izuzev 81,4 miliona KM koji su usmjereni na javne investicije od kojih će građani imati indirektnu koristi”, dodala je ministar finansija.

(N.M.)