Region 20.05.2021.

USVOJENA DVA ZAKONA: U Srbiji ubuduće bez pitanja o braku i rađanju prilikom zapošljavanja

ČITANJE: 1 minuta

Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da ta dva zakona treba da omoguće svakom da osjeti da živi u malo pravednijem društvu, prenose agencije.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući unapređenje rodne ravnopravnosti, sistematično uređenje i jačanje institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, kao i preciziranje obaveza poslodavaca i organa javne vlasti u pogledu planiranja i sprovođenja mjera za unapređenja rodne ravnopravnosti.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti važan za stvaranje društva jednakih šansi za žene i muškarce.

Ona je dodala da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba da omogući da niko više ne može da uz biografiju za posao traži i sliku, niti da je pita da li planira brak ili rađanje djece, navodi ministarka.

Takođe, kompanije će, kako je rekla, biti u obavezi da imaju određeni procenat žena u upravljačkim tijelima, a kvote su neophodne barem u početku kako bi tu situacija počela da se mijenja, jer bi, dodala je, trebalo da imaju više žena i tamo gdje se odlučuje o novcu.

Izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ima jasnije odredbe i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.

(SB)