Svijet 05.01.2023.

Usvojena kćerka bivšeg šefa svih američkih obavještajaca proglašena krivom za ubistvo

ČITANJE: 1 minuta

Usvojena kćerka bivšeg direktora američke obavještajne službe Džona Negropontea proglašena je krivom za ubistvo 24-godišnjaka nakon pijane svađe u kući u Merilendu.

Porota okruga Montgomeri osudila je u utorak Sofiju Negroponte (29) za ubistvo drugog stepena u smrti Jusufa Rasmusena u februaru 2020. godine, izvijestile su novinske kuće. Prijeti joj do 40 godina zatvora na izricanju presude 31. marta.

Sofija Negroponte bila je jedno od petoro napuštene djece ili djece bez roditelja u Hondurasu koju su Džon Negroponte i njegova supruga usvojili nakon što je Negroponte imenovan američkim ambasadorom u toj srednjoameričkoj zemlji 1980-ih, piše “The Washington Post.”

Sofija Negroponte i Rasmusen pohađali su istu srednju školu u Vašingtonu i pili su zajedno s još jednom osobom one noći kada je Rasmusen ubijen, rekao je državni tužilac okruga Montgomeri, Džon MekKarti. Dvaput su se posvađali te noći i Rasmusen je otišao. Kada se Rasmusen vratio po svoj mobilni telefon, Negroponteova ga je “izbola više puta, a jedan je bio smrtonosni ubod koji mu je presjekao vratnu duplju”, rekao je MekKarti.

Advokat odbrane David Mojse pozvao je porotu da uzmu u obzir da je Sofija Negroponte te noći bila toliko pijana da nije mogla oblikovati konkretnu namjeru, prenosi “Independent”.

(SB)