Usvojene izmjene Zakona o platama i naknadama

Parlamentarna_skupstina_bih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je predložio Savjet ministara.

Predloženim zakonom predviđa se ukidanje naknada zaposlenima u institucijama BiH za troškove prevoza na posao i sa posla javnim prevozom.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, koji predviđa ukidanje naknade licima zaposlenim u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima koji obavljaju u toku radnog vremena.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koji je po hitnom postupku uputio poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović nije dobio podršku u skraćenoj proceduri, te će zakon ići u redovnu proceduru.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o prekršajima, koji je utvrđen na inicijativu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, bilo bi omogućeno licu protiv kog je izdat prekršajni nalog da plaćanjem polovine izrečene novčane kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga bude oslobođen plaćanja ostatka kazne.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH nije dobio entitetsku podršku i upućen je Kolegijumu Doma na naknadno usaglašavanje.

Nije prihvaćeno negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava BiH o Prijedlogu zakona o azilu, predlagača Savjet ministara BiH, te je ova komisija obavezana da izradi novo mišljenje.

Većina poslanika koja je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH diskutovala o Prijedlogu zakona o azilu u BiH, predložila je da bude odbijeno negativno mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava BiH o ovom zakonskom prijedlogu i da joj on bude vraćen na ponovno razmatranje kako bi ostao u parlamentarnoj proceduri.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog strategije BiH za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Prijedlog akcionog plana za period 2015-2018.

Prihvaćen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora parlamenta BiH za 2014. i primljen k znanju Plan rada za 2015. godinu.

Za Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2014. godinu nije bilo podrške opšte većine i izvještaj nije primljen k znanju.

Prijedlog rezolucije o granicama BiH koji je predložio poslanik BPS-a Zaim Backović takođe nije prihvaćen.

Nije bilo entitetske podrške za usvajanje poslaničke inicijative Denisa Bećirovića /SDP/ da Savjet ministara BiH najkasnije u roku od šest mjeseci izradi prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH, te je ona upućena Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u