Vijesti 29.12.2020.

Usvojeni kriterijumi za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija

ČITANJE: 3 minute

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio kriterijume za ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima i tužilaštvima, u koje su uvrštene i sudije, a koje su se tome i protivile.

Iz Udruženja sudija BiH i Suda BiH uputili su dopis da se oni izuzmu iz ovog ocjenjivanja.

Ovlašteni predstavnik VSTS-a Sanela Gorušanović Butigan rekla je da je vrlo bitno da se ti kriterijumi za ocjenjivanje usvoje i da je to način da i sudije budu ocijenjene za narednu godinu.

“To nisu idealni kriterijumi. Sudije Suda BiH smatraju da ne treba da budu ocjenjivane, a mi smatramo da trebaju i takva odluka je donesena”, rekla je Butiganova.

Ona je ocijenila da je ovo rješenje “nužno zlo”, da su rađene male izmjene starih kriterijuma, koji nemaju analitičku ocjenu, te izrazila nadu da će Sud BiH brzo donijeti odluku o tome da li sudije trebaju ili ne trebaju biti ocjenjivane jer se taj spor još vodi.

“Ukoliko naš stav bude odbačen, ići ćemo na Ustavni sud kako bi mogli ove kriterijume da mijenjamo i uključimo analitičku ocjenu koja je neophodna po svim izvještajima Evropske komisije. Oglasio se i Ustavni sud da ovi kriterijumi moraju imati ocjenu koja se tiče i kvaliteta rada, a ne samo kvantiteta”, rekla je Butiganova i podsjetila da su kriterijumi iz 2018. godine, koji su imali analitičku ocjenu, ukinuti odlukom Suda BiH.

Član VSTS-a Duška Bogojević tvrdi da je donošenje kriterijuma za ocjenjivanje neozbiljno i da je riječ o “lomljenju preko koljena”.

Član VSTS-a Goran Nezirović rekao je da Evropska komisija traži da ocjene rada budu zasnovane na kvalitetu, a ne na kvantitetu.

“Ukoliko ne usvojimo kriterijume za ocjenjivanje, ne možemo imati kvalitetan sistem imenovanja. Nijednu preporuku Evropske komisije nismo usvojili. Ovi kriterijumi koje usvajamo su iz nužde – nužno zlo”, rekao je Nezirović.

Komentarišući ocjene da će sve odluke VSTS-a, nakon što je predsjednik Savjeta Milan Tegeltija podnio ostavku pasti i da nema pravnog utemeljenja za funkciju ovlaštenog predstavnika VSTS-a, Butiganova je rekla da ne očekuje nikakve pravne posljedice.

“Ovlaštena lica mogu pokrenuti postupak za utvrđivanje zakonitosti naših odluka i po tom bi se Savjet očitovao”, rekla Butiganova.

Komentarišući činjenicu da trenutno na čelnim pozicijama u pravosudnim institucijama na nivou BiH na rukovodećim pozicijama nema Srba, te da li se time krši Ustav BiH, Butiganova je rekla da još nije imenovan predsjednik VSTS-a i da se u ovom momentu ne krši Ustav i da sve rade da bi se zakon ispoštovao i imalo efikasno pravosuđe.

“Rukovodstvo VSTS-a bi trebalo da se imenuje u februaru naredne godine”, rekla je Butiganova.

VSTS je danas primio k znanju informaciju sa Petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Na sjednici je rečeno da je Evropska komisija izrazila žaljenje zbog ograničenog napretka u reformi pravosuđa i pozvala na odlučnije korake, te da su potrebne hitne reforme kako bi se povjerenje u pravosuđe vratilo.

(Srna)