Vijesti 21.03.2017.

Usvojitelji iz Kanade: “Bili smo oružje u rukama Vere Sladojević”

ČITANJE: 5 minuta

Usvojenje Severina i Svjetlane B. bio je moćan instrument u rukama Vere Sladojević za politički obračun i ostvarivanje ličnih interesa koji su je doveli na mjesto direktorke CSR Banjaluka.

Ovome u prilog ide šokantna izjava usvojitelja, ovjerena kod notara i jedini pisani trag koji su ostavili Mihajlo i Svetlana Blagojević, a do koje je ekskluzivno došao „EuroBlic“.

U izjavi koja će biti dio materijalnih dokaza u istrazi tužilaštva i policije, usvojitelji ističu da su obmanuti, prevareni i instruisani od Sladojevićeve.

slucaj kanada materijalni dokazi
slucaj kanada dokazi

Ističu da je aktuelna direktorica CSR Banjaluka nanijela neprocjenjivu štetu Severinu i Svetlani B. koji su bili instrument za njen politički obračun sa protivkandidatom Bojanom Arulom.

Usvojitelji Mihajlo i Svetlana Blagojević otkrivaju da su se sa namjerom usvojenja Svjetlane i Severina obratili CSR Banjaluka, odnosno socijalnom radniku Aruli koji je bio staratelj djece.

Priznaju kako su odmah dobili informaciju da su djeca već bila u postupku usvojenja od Tanje H. iz Švajcarske, ali da su postojali „određeni problemi“, jer je Severin bio smešten u prihvatni centar „Duje“u Klokotnici kod Doboja i to zbog poremećaja u ponašanju.

Blagojevići u izjavi navode da su prvi zahtjev za usvojenje poslali Aruli i dodaju da su tek nedavno saznali da ga on nikada nije dobio.

Nisu mogli uspostaviti ni telefonski kontakt sa Arulom, a onda se kako tvrde, sa druge strane žice javila – Vera Sladojević koja je tvrdila da je upravo Arula prepreka usvojenju i da je „neophodno da se on skloni“.

bojan arula

Nakon „sklanjanja“ Arule, Sladojevićeva je usvojiteljima obećala da će „sve ostalo ona završiti po zakonu“.

Usvojitelji iz Kanade do detalja opisuju kako ih je aktuelna direktorka CSR Banjaluka instruisala da napišu pismo koje će prvo dostaviti njoj da ga „doradi i dopuni“, a zatim da se to tako dorađeno pismo dostavi mejlom tadašnjim odbornicima Grada Banjaluke Milenku Jaćimoviću i Dušanu Čajiću, obzirom da se izvještaj o radu CSR Banjaluka trebao naći pred gradskom skupštinom.

– Za Jaćimovića i Čajića smo tada prvi put čuli u životu, a nismo bili ni upoznati sa političkim sistemom u Banjaluci. Vera Sladojević nam je dala jasne instrukcije šta treba da stoji u mejlovima, odnosno koje sve optužbe trebaju da se iznesu na račun Bojana Arule kako bi se on diskreditovao – navode u svojoj izjavi Blagojevići.

vera sladojevic

Odbornik Milenko Jaćimović juče je potvrdio da je od usvojitelja dobio mejl sa detaljnim informacijama. Na naš upit zašto su upravo njemu usvojitelji uputili mejl, odnosno da li je bio u nekim odborima vezanim za funkcionisanje CSR Banjaluka ili slično, Jaćimović je odgovorio da je on bio odbornik i da se u tom periodu raspravljalo o izvještaju o radu CSR Banjaluka. Jaćimović je dodao kako je nakon svega ipak, zbunjen.

– Sjećam se da su usvojitelji u tim mejlovima do detalja opisivali sve propuste socijalnog radnika Bojana Arule, od toga kako djeca nisu adekvatno zbrinuta, do toga da su smeštena u nekom domu „Duje“ koji je više bio kao zatvor, a ne dom za djecu. Sada sam zbunjen, kako su nam prvo slali tako sve detaljno napisano, a sada pričaju drugačije, ne znam šta da kažem – naveo je odbornik Jaćimović.

Do koje mjere su instrukcije aktuelne direktorice CSR Banjaluka bile detaljne otkriva i izjava usvojitelja da im je Sladojevićeva „sredila“  i javljanje uživo u emisiju jedne banjalučke TV.

slucaj kanada severin i svetlana

– Tokom naših kontakata sa Verom Sladojević, ista je tvrdila da je Bojan Arula zlostavljao Severina, da mu je prijetio da će biti zatvoren do svoje 18 godine, da će jesti splačine, te da ga je bez ikakvog razloga smjestio u Prihvatni centar „Duje“. Govorila je da je Arula jedan od vlasnika prihvatnog centra, te da ima direktnu finansijsku korist od smještaja djece u tu ustanovu. Kasnije nam je Severin ispričao da nije istina da ga je Arula zlostavljao na bilo koji način, kao i da su bile neistine da je jeo splačine u Dujama – naveli su Blagojevići.

Bili smo oružje Sladojevićeve

Mihajlo i Svetlana Blagojević izjavili su da su nakon usvojenja Severina i Svjetlane shvatili da je koordinisanim aktivnostima Vere Sladojević bila prekinuta komunikacija između njih i staratelja nad djecom Bojana Arule, koji je bio protivkandidat na izborima za direktora CSR Banjaluka, što nisu znali.

– Cilj je bio da se obmanemo i postanemo oružje u rukama Vere Sladojević – istakli su usvojitelji dodavši da su im se namjerno prećutali problemi koje su brat i sestra imali.

mihajlo i svjetlana babic slucaj kanada

– Mišljenja smo da je Vera Sladojević zloupotrebljavajući svoju poziciju u centru za socijalni rad i Severina i Svjetlanu, nanijela neprocjenljivu štetu djeci- zaključili su usvojitelji iz Kanade Mihajlo i Svetlana Blagojević.

Posljednja želja majke

Tanja H. iz Švajcarske kako saznaje „EuroBlic“, bila je bliska prijateljica pokojne majke Severina i Svjetlane B. koja je ujedno namjeravala ispuniti poslednju želju pokojnice da se stara o njenoj djeci.

Iako je postupak usvajanja trajao mjesecima, jer je Tanja H. morala pribaviti i dokumentaciju iz Švajcarske, državljanka Švajcarske nije uspjela usvojiti Severina i Svjetlanu B.

Arula bio protivkandidat

U vrijeme usvajanja Severina i Svjetlane B. u toku je bio izbor za novog direktora CSR Banjaluka, a najbozbiljniji kandidati za ovu funkciju bili su upravo Bojan Arula i Vera Sladojević.

centar za socijalni rad

Nakon prijava, protiv Arule je pokrenuta istraga između ostalog zbog smještaja Severina B. u Prihvatni centar „Duje“ u Klokotnici kod Doboja. Prema posljednjim informacijama ovaj predmet je i dalje u fazi istrage kojom rukovodi banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

(EuroBlic)