Vijesti 13.08.2020.

UTAJA POREZA I DOPRINOSA: Oštetio budžet Republike Srpske za više od pola miliona maraka

ČITANJE: 1 minuta

Poreska uprava Republike Srpske podnijela je Republičkom javnom tužilaštvu izvještaj protiv odgovornog lica u Opštoj zadruzi sa potpunom odgovornošću „Melisa“ iz Pala zbog osnova sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetilo budžet Republike Srpske za 532.187 maraka.

Naime, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u Sektoru za kontrolu istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su tom tužilaštvu podnijeli izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Utaja poreza i doprinosa u sticaju sa krivičnim djelom Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju protiv tog lica zbog toga što je u periodu od 01.03.2017. do 28.02.2018. godine naložilo da se izvrše neto isplate u ukupnom iznosu od 962.577 KM za više lica po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima.

Provjerama je utvrđeno da se radi o licima koja imaju stalni radni odnos, a na navedene neto isplate se ne vrši tačan obračun poreza i doprinosa na lična primanja u cilju izbjegavanja tačnog obračuna i plaćanja propisanih poreskih obaveza.

U poslovnim knjigama i evidencijama prikazan je daleko manji obračun poreskih obaveza i na taj način izbjegnuto je obračunavanje i plaćanje propisanih poreskih obaveza za navedeni period u ukupnom iznosu od 532.187 KM. Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske.

(E.M/banjaluka.net)