Politika 15.08.2016.

Utvrđen izgled referendumskog listića, potkrala se i slovna greška

ČITANJE: 2 minute

Tako je jednoglasno podržan izgled glasačkog listića za referendum o Danu Republike – što je ujedno i prva odluka novoformirane republičke komisije. Prvim zasjedanjem nakon objavljivanja odluke u “Službenom glasniku” i zvanično su počele pripreme za održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar. 

“Svi elementi na glasačkom listiću su zakonom predviđeni. Naravno da smo se trudili da ovdje ispoštujemo principe izbornog zakonodavstva, a to znači da su na poleđini gdje se nalazi uputstvo za ispunjavanje listića, a ovo je prednja strana na kojoj će se odgovoriti sa DA ili NE. Uzeli smo naravno tri pisma tri konstitutivna naroda i dva pisma, dakle potpuno ustavne kategorije, a sam izgled listića je zakonom definisan”, rekao je predsjedavajući Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan.

Pošto je vremena sve manje komisija je već na prvom zasjedanju donijela niz zaključaka. Lokalnim upravama naloženo je formiranje gradskih i opštinskih komisija. U Brčko stiže zahtjev za potpisivanje sporazuma o sprovođenju referenduma na teritoriji distrikta. A od Centralne izborne komisije zatraženo je dostavljanje konačnog biračkog spiska.

Na prvoj sjednici Komisije za sprovođenje referenduma utvrđen je finansijski plan, a cifra je puno manja od one kojom se baratalo prethodnih dana i iznosi 1,4 miliona maraka. Isto tako, prve procjene kažu da bi u čitavom procesu oko sprovođenja referenduma trebalo da učestvuje oko 15 hiljada ljudi.

Već na prvom zasjedanju komisija je naišla na prepreke. Uz kratko vrijeme za organizaciju problem su i javne nabavke za glasačke listiće pa će se, najvjerovatnije ići na skraćene procedure nabavki koje bi objavili u “Službenom glasniku”.

“Postoje potpuno čiste zakonske i podzakonske pretpostavke da Vlada preko tog svog organa, kao i seriju drugih sličnih vrsta takvih obrazaca ili sličnih pismena koje štampa mimo Zakona o javnim nabavkama direktno izvrši takvo jedno štampanje na osnovu naše specifikacije”, rekao je Karan.

Ona koja je predstavljena novinarima ipak pokazuje da se, bar za sada, poprilično brza u čitavom procesu tako da se u glasačkom listiću potkrala i jedna slovna greška. Ako ništa, bar za lektorisanje prije štampanja, do septembra imaju dovoljno vremena.

(ATV)