Vijesti 24.06.2016.

Utvrđena visina sredstava za stipendije, deficitarna i suficitarna zanimanja

ČITANJE: 2 minute

Za narednu školsku/akademsku 2016/2017. godinu utvrđena je visina sredstava za stipendiranje učenika i studenata, visina stipendija, te deficitarna i suficitarna zanimanja.

Tako je prema Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku 2016/2017. godinu, koja je jednoglasno usvojena na jučerašnjem zasjedanju Skupštine Grada – planirano 1.600.000 KM za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Ovom Odlukom definisana su i deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola, a to su: mehaničar rashladne i grijne tehnike, tekstilni tehničar i armirač-betonirac.

Deficitarna zanimanja/struke koji se stiču u prvom ciklusu studiranja na visokoškolskim ustanovama su: diplomirani inženjer elektrotehnike, 240 ECTS, elektroenergetika i automatika; diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva, 240 ECTS, obućarska tehnologija i dizajn; profesor matematike i informatike, 240 ECTS i profesor matematike i informatike za osnovnu školu, 180 ECTS.

Učenici srednjih škola i studenti prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, koji su u školskoj 2015/2016. godini ostvarili pravo na stipendiju za deficitarna zanimanja/struke, a koja u školskoj 2016/2017. godini nisu definisana kao deficitarna, imaju pravo na stipendiju do završetka obrazovanja u tim strukama, ukoliko ispunjavaju predviđene uslove.

Utvrđena su i suficitarna zanimanja koja se stiču u prvom ciklusu studiranja.

To su sljedeća zanimanja, odnosno struke: diplomirani inženjer poljoprivrede (svi smjerovi); diplomirani inženjer arhitekture; diplomirani inženjer građevinarstva; diplomirani inženjer geodezije; diplomirani ekonomista (svi smjerovi); diplomirani ekonomista menadžer (svi smjerovi); diplomirani menadžer (svi smjerovi); diplomirani pravnik; diplomirani profesor razredne nastave; diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti; diplomirani profesor engleskog jezika i književnosti; profesor fizičkog vaspitanja; diplomirani trener (svi smjerovi); diplomirani geograf; diplomirani pedagog; diplomirani socijalni radnik, i diplomirani psiholog.

Inače, Grad u školskoj 2015/2016. godini stipendira 1.166 učenika i 361 studenta.

(Unoradio)