Politika 20.08.2020.

Utvrđen Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju kojim se uređuju uslovi za pokretanje i postupak sporazumnog vansudskog finansijskog restrukturisanja privrednih društava i preduzetnika u Republici Srpskoj.

Sporazumno finansijsko restrukturisanje je dobrovoljni vansudski model restrukturiranja korporativnih dugova kroz redefinisanje dužničko‐povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači.

Model je baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Opcija sporazumnog vansudskog /vanstečajnog/ finansijskog restrukturisanja privrednog društva dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita.

U tom smislu, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika.

(Srna)