Politika 23.10.2022.

Utvrđeni rezultati za parlament BiH: SNSD i SDA osvojili najviše mandata

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je i rezultate izbora za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PD PS BiH), a najviše mandata osvojili su Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojima je pripalo osam, odnosno šest poslaničkih mjesta.

Poznato je i koje stranke će imati svoje poslanike kada je u pitanju Parlamentarna skupština BiH. Četrdeset dva mandata biće raspoređena između 15 političkih partija, a u poslaničke klupe neke stranke će prvi put.

Kada je u pitanju Republika Srpska, najviše poslanika imaće SNSD, kojem je zahvaljujući 255.515 glasova pripalo šest, od mogućih 14 mandata, koji se dijele na osnovu tri izborne jedinice. Iz ove stranke u parlament BiH će: Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović (IJ1), Obren Petrović, Sanja Vulić (IJ2), Radovan Višković i Miroslav Vujičić (IJ3).

Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) imaće po dva parlamentarca, s tim što je SDS oba mjesta dobio direktnim putem, a to su  Mladen Bosić (IJ2) i Darko Babalj koji dolazi iz IJ3. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, u parlament BiH će direktno, dok će novi-stari poslanik biti i Mira Pekić, koja ulazi putem kompenzacije, pišu Nezavisne.

Baš poput NS RS, Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović prvi put će imati i poslanika u PD PS BiH, a to će biti Nenad Grković. Po jedno poslaničko mjesto iz Srpske još su osvojili i Čedomir Stojanović iz Demosa, Milan Petković iz Ujedinjene Srpske i Edin Ramić iz SDA, navode Nezavisne.

Što se tiče FBiH, ispred svih je Stranka demokratske akcije (SDA) sa osvojenih 243.413 glasova. Od mogućih 28 mandata, SDA je osvojila osam, a u parlamentu BiH predstavljaće ih: Šemsudin Dedić (IJ1), Šerif Špago (IJ2), Amor Mašović i Safet Kešo (IJ3), Šemsudin Mehmedović i Nermin Mandra (IJ4), Danijel Tulumović i Midhat Čaušević (IJ5).

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) osvojila je 129.499 glasova i imaće pet poslanika. To su Albin Muslić (IJ1), Saša Magazinović (IJ3), Zukan Helez (IJ4) i Jasmin Imamović i Rejhana Dervišević koji dolaze iz Izborne jedinice 5.

Koaliciji okupljenoj oko HDZ BiH pripala su ukupno četiri mandata (tri redovna i jedan putem kompenzacije). Da u Parlamentarnu skupštinu BiH uđu Darijana Filipović i Predrag Kožul (IJ2), Marinko Čavara (IJ4) i Slavko Matić (IJ5), omogućilo je 137.340 glasača.

Demokratska fronta (DF) imaće tri poslanika, a isto toliko zaslužili su Narod i pravda (NiP). Iz Komšićevog DF-a u poslaničke klupe će Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović, koji ulazi na osnovu kompenzacije.

Što se tiče Naroda i pravde, Denis Zvizdić ulazi direktno osvojenim mandatom, dok će Nihad Omerović i Mia Karamehić Abazović kompenzacijom.

Po dva parlamentarca dobile su Naša stranka (Sabina Ćudić i Predrag Kojović) i NES, koga će predstavljati Zlatko Miletić i Jasmin Emrić.

Preostali mandat dobila je Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad (BHI), u čije ime će diskutovati Aida Baručija.