Vijesti 10.07.2020.

UVAŽENA ŽALBA: Vrhovni sud RS ukinuo presudu bivšim inspektorima osuđenim za trgovinu narkoticima

Vrhovni sud Republike Srpske uvažio je žalbe bivših banjalučkih inspektora Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka i njihovih branilaca, te ponovo ukinuo presudu na ukupno 14 godina i tri mjeseca robije zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Optuženi se nisu ni pojavili na nedavnom ročištu u Vrhovnom sudu RS, a njihovi advokati pravdali su to aktuelnom situacijom oko korona virusa, piše “Srpskainfo”.

Bivši inspektori, Srđan Radulović i Ognjen Stijak osuđeni su u septembru prošle godine na ukupno 14 godina i 3 mjeseca robije zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.Radulović je osuđen na devet godina, a Stijak na pet godina i tri mjeseca.

Raduloviću je nakon ponovljenog postupka “skinuto” godinu dana u odnosu na raniju presudu, a Stijaku dva mjeseca. U ponovljenom postupku Radulović je označen kao organizator zločinačke grupe, koja se od 2011. do oktobra 2013. na području Banjaluke bavila prodajom droga. Stijak je bio član ove zločinačke organizacije, piše “Srpkainfo”.

Prema presudi, Raduloviću i Stijaku se tereti korišćenje infrastrukture MUP Republike Srpske za prodaju droge, što je uzeto kao posebno otežavajuća okolnost.

Ustavni sud BiH u martu 2018. godine prihvatio je apelaciju optuženih, a Vrhovni sud RS je ukinuo pravosnažnu presudu bivšim inspektorima za narkotike tadašnjeg CJB Banjaluka, osuđenim na ukupno 15 godina i 5 mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, jer suđenje nije bilo pošteno, a presuda je, kako je ocijenjeno, bila zasnovana na nezakonitim dokazima.

U odluci Ustavnog suda BiH navodilo se da je presuda Vrhovnog suda RS bila zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, bivšeg službenika MUP RS, i Gorana Bošnjaka, osuđivanog narkodilera.

Za Đurića je, između ostalog, navedeno da ga je prije svjedočenja MUP RS trebao osloboditi čuvanja službene tajne, pa da tek nakon toga on svjedoči u sudu. Ostalo je nejasno kako je uopšte moglo doći do ovakvog propusta, te da li je neko sankcionisan u međuvremenu zbog toga.

(N.S/ Banjaluka.net)