UVAŽENE BRIGE POSJETILACA: Bandere javne rasvjete biće izmještene iz jezera na Manjači

Brojni građani potražili su proteklog vikenda osvježenje na jezeru Šljivno na Manjači, novom izletištu koje je nedavno uređeno i otvoreno za posjete. Građani koji su ga već posjetili kažu da je voda izuzetno topla, plaža lijepa, ali da ugođaj kvare bandere, koje su bukvalno u samom jezeru, piše Srpskainfo.

Ovaj turističko-rekreativni kompleks nalazi se na oko 30-ak minuta vožnje od grada. Obale i plaže su nasute šljunkom, jezero je poribljeno amurom i tolstolobikom, čija je funkcija čišćenje unutrašnjosti od trave i korova. Analiziran je kvalitet vode u jezeru, a rezultati pokazuju da je mikrobakteriološki i hemijski sastav izuzetno dobar.

Izgrađena su tri velika prostora s nadrstrešnicama sa roštiljskim mjestima, a posjetiocima je na raspolaganju i veliki parking za automobile i autobuse. Ovaj projekat zajedno su radili Centar za razvoj sela i Gradska razvojna agencija.

Ono što je prvim posjetiocima zasmetalo jeste što se neke bandere javne rasvjete nalaze u vodi.

– Nema nikakve bojazni od struje, bandere ne mogu nikakvu štetu napraviti. One su od ranije na tom mjestu, ali prebacićemo ih na drugu stranu puta. Nije bilo vremena da to uradimo do sada, ali biće svakako izmještene – poručio je Draško Ilić, direktor Centra.

Ovih dana, kako najavljuje, biće potpisani i ugovori s ponuđačima kako bi se dodatno upotpunio sadržaj na izletištu, između ostalog ugostiteljski objekti koji će nuditi hranu i osvježenje, trgovine, škola sporta za najmlađe i olimpijsko dječje selo. Do kraja sezone ponuda bi trebala biti kompletirana.

– Manjaču je već posjetilo nekoliko hiljada ljudi, pune su plaže, ležaljke, kao da ste na moru. Definitivno se pokazala opravdanost jednog ovakvog projekta u blizini Banjaluke – zaključuje Ilić.

(SB/banjaluka.net)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema