Magazin 13.05.2016.

Uvedene kazne za šetanje na moru u kupaćem kostimu

ČITANJE: 1 minuta
split-harbor
Veliki broj gradova u Hrvatskoj i duž Jadrana donijeli su odluku o kažnjavanju svih onih koji se budu šetali oskudno obučeni – u kupaćim kostimima.

Sličnu odluku donijeli su i Dubrovnik i Split, a u njoj stoji da je zabranjena šetnja gradom u kupaćim kostimima i sličnim “nepristojnim” odjevnim kombinacijama.

“Predloženim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu predviđena je zabrana kretanja unutar istorijskog centra Grada Dubrovnika bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu te shodno navedenom definisane su i kaznene odredbe za nepoštivanje navedene zabrane”, potvrdili su iz Grada Dubrovnika.

“U Odluci će konkretno stajati: “Nije dopušteno kretanje Istorijskim jezgrom Grada Dubrovnika bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu.” Slično je definisana i odluka za Split, gdje se takođe zabranjuje šetnja u “nepristojnoj” odjeći u starom gradskom jezgru Splita.

Za ovaj prekršaj kazniće se fizička osoba u iznosu od 2.500 kuna (više od 330 evra) ili na mjestu prekršaja 1.000 kuna (oko 133 evra). Stoga će se na više mjesta postaviti znakovi kojima će se turisti upozoravati na navedene odredbe Odluke”, napominju iz grada.

Nadzor ovog propisa sprovodiće komunalni redari.

Istim izmjenama i dopunama zabranjeno je i motornim vozilima kretanje pješačkim zonama, što će se kažnjavati svotom između 1.000 i 10.000 kuna (1.330 evra).

(B92)