Vijesti 21.10.2020.

UVID U PRISUSTVO ANTITIJELA NA KORONU KOD GRAĐANA: Od 1. novembra počinju serološka ispitivanja u RS

ČITANJE: 1 minuta

Uzimanjem uzoraka krvi, anketiranjem građana i analizom, od 1. novembra u Republici Srpskoj počinje prva faza studija o serološkim ispitivanjima na teritoriji RS, potvrdio je za “Nezavisne” Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

Bokonjić je dodao da će ove sedmice biti održana online konferencija medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci, kao i Instituta za javno zdravstvo RS, koji zajedno sprovode ovu studiju, a prva faza ovog ispitivanja trebalo bi da se sprovede na 1.700 uzoraka

“Antitijela neophodna za ovo ispitivanje su stigla u BiH. Aparat koji će se koristiti u toku studije je već stigao u Banjaluku, a ovih dana stiže i kod nas u Foču”, kazao je Bokonjić.

Naveo je da će ova dva medicinska fakulteta, u dogovoru s Institutom za javno zdravstvo RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, planirati drugu fazu testiranja, koja će vjerovatno biti sprovedena krajem ove ili početkom naredne godine.

“Jako smo nestrpljivi, jedva čekamo da počne studija da bismo odredili koliko smo blizu kolektivnog imuniteta na kovid-19”, rekao je Bokonjić za “Nezavisne”.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, za “Nezavisne” je rekao da će uskoro od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) stići prvi kontingent testova neophodnih za ovo serološko ispitivanje.

Dodao je da će na početku studije prvo Institut za javno zdravstvo RS raditi anketiranje članova domaćinstava koji će metodom nasumičnog odabira učestvovati u ovoj studiji.

“Nakon toga uslijediće odlazak na teren, gdje će se od osoba koje budu dio studije uzimati uzorci krvi, koji će nakon toga biti dostavljeni na medicinske fakultete u Banjaluci i Foči”, kazao je Škrbić.

Istakao je da su pristali da rezultate dobijene ovom studijom podijele sa SZO.

(N.S/ Banjaluka.net)