Vijesti 20.07.2020.

UVID U STVARNO STANJE SEKTORA: Nakon šest decenija čekanja BiH korak bliže prvom popisu poljoprivrede

ČITANJE: 2 minute

Iako je početak priče o popisu poljoprivrede ostao u znaku suprotstavljenih stavova Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, prema načelnom dogovoru statističara, BiH je nakon šest decenija čekanja korak bliže prvom popisu poljoprivrede na svojoj teritoriji, saznaje “Glas Srpske”.

Neslaganja su nastala kada su u Agenciji za statistiku BiH i Federalnom zavodu za statistiku ukazivali da je za popis potreban zakon o poljoprivredi BiH, što su kategorično odbacivali predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske, ukazujući da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta.

Posljednji sveobuhvatni popis poljoprivrede u BiH sproveden je 1960. godine, a ova zemlja je jedina u Evropi, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, bez osnovnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema sproveden puni popis.

Organizacija poljoprivrednog popisa u BiH bila je tema sastanka koji je u petak održao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sa predstavnicima nadležnih ministarstava i statističkih agencija u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Na sastanku je zaključeno je da je neophodno pokrenuti proces popisa poljoprivrede koji će pružiti uvid u stvarno stanje sektora, broj gazdinstava, raspoložive površine, strukturu posjeda, kvalitet, starost raspoložive mehanizacije i druge informacije koje je potrebno poznavati da bi se poljoprivredna politika mogla planirati i sprovoditi, piše “Glas Srpske”.

Jedan od zaključaka je i da nadležna entitetska ministarstva i statističke agencije dostave mišljenja o organizaciji poljoprivrednog popisa u BiH Agenciji za statistiku BiH, koja će potom informisati Savjet ministara BiH o prijedlogu zaključaka u vezi s tim procesom.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić, koji je bio na sastanku u Sarajevu, kaže za “Glas Srpske” da je zadovoljan ishodom razgovora.

“Sve ide u pravcu da popis može biti obavljen uspostavljanjem jedinstvene metodologije, što smo zastupali i ranije, i da se ne mora ići u donošenje zakona o popisu poljoprivrede. Kada će biti popis, nismo ustanovili. To zavisi od niza faktora, a o tome ćemo kasnije”, istakao je Komić.

Popis poljoprivrede je izuzetno statističko istraživanje za planiranje i razvoj sektora poljoprivrede u BiH. Drugi po redu i posljednji popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a time i na prostoru BiH, sproveden je 1960. godine. Treći, na uzorku od 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava, bio je 1969. godine i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva.

(N.S/ Banjaluka.net)